A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A legtöbb vadászterületen találkozhatunk sajátos, a régi időkre és az akkori eseményekre emlékeztető, találó elnevezésű kerületekkel vagy leshelyekkel. Nincs ez másképp Somogy megyében sem!

 

A Balaton déli partján, Marcali, Kéthely, valamint Balatonújlak térségében egy földtulajdonosokból és baráti társaságokból létrehozott vadásztársaság gazdálkodik. Az 5250 hektáros vadászterület fővadja a gímszarvas, emellett figyelemre méltó őzállománnyal rendelkezik, és a vaddisznó vadászatára is igen sok lehetőség nyílik.

A helyi vadászok igen érdekes, időnként humoros vagy éppen a helyszínek történelmi múltjára visszatekintést nyújtó helynevek alapján tájékozódnak. Kéthely és Marcali között, a víztározó közelében lévő hidat (de a területrészt is) Margit hídnak hívják. Egyes források szerint az elnevezés a második világháború idejéből maradt vissza, ugyanis a közelben húzódott a Margit-vonal, a korabeli hadászati-hadműveleti védelem előre kiépített vonalainak egyike.

Ugyanebben a határban található a Darazsas-les, amelyen a helyi vadászok egyszer egy focilabda nagyságú lódarázsfészket találtak...

A Macska-likak nevű területrész – a kéthelyi erdőben – klasszikus példája annak, hogy sokszor még a környékbeli idős emberek sem ismerik az elnevezés apropóját, de valószínűsíthető, hogy vadmacska vagy elvadult házimacska tanyája lehetett.

A kéthelyi határban álló Családi-les erre épp az ellenkező példa, ugyanis az építője, tulajdonosa még ma is használja. A nevét a mérete adta: ugyanis azzal a céllal készítették, hogy egy egész család fel tudott ülni rá, amikor kedvük támadt a családfőt elkísérni a vadászatra.

A Kutyás-lesnek is a régi időkre visszamutató neve van. A Kulai-magtár körzetében éppen magaslest ácsoltak a vadászok, amikor több kutya is megjelent ott, láthatóan nem túl nemes szándékkal a vadállományra nézve. A dolog érdekessége, hogy azóta is gyakran csatangolnak arra kóbor kutyák.

A lesépítés gyakorlata úgy is működhet, mint valami krónika lejegyzése. Közismert a helyi vadászok körében, hogy melyik vadászati berendezés építése közben született meg az akkori hivatásos vadász leánya, amelyet azóta is Születésnapi-lesnek hívnak.

A kéthelyi határban, a Séd területén levő Csettintős-les nevéhez egy hibázás adomája tartozik, ugyanis a cső alá töltött puskát fogta rá a vadász a kilépő három süldő egyikére, mely fegyver csak egyszerűen „elcsettent”. A közelben lévő Májazós-lesnél találat is volt, de a megtalált májdarabon kívül, sajnálatos módon, az utánkeresés sem vezettet eredményre...

Igen beszédes a Füttyentő-sűrű elnevezése is, ahol a közelben lévő Somogyszobot Balatonszentgyörggyel összekötő vasút mozdonya „füttyent”, amikor áthalad a szép, vadban bővelkedő vadászterületen.