A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Tízedik alkalommal rendezték meg a Székelyföldi Vadásznapokat október 14. és 15. között, Sepsiszentgyörgyön és Oltszemen.

Október 14-én, pénteken Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében vette kezdetét egy szakmai konferenciával a jubileumi Székelyföldi Vadásznapok. A vándorrendezvényen – amelynek főnapjára október 15-én, a történelmi hangulatú Mikó-kastély udvarán került sor –, a Nimród Vadászújság is saját standdal vett részt.

A nap a Mikóújfalusi Nagykürt 1995 Fúvósegyüttes modern dalokat is tartalmazó koncertjével vette kezdetét, utána pedig a megnyitó a hagyományosként jellemezhető Szent Imre Áldással indult.

A felszólalók sorát Fodor István, Bodok község polgármestere kezdte, aki semmivel sem helyettesíthető szenvedélynek jellemezte a vadászatot, amelynek fontosságát hangsúlyozta, például az emberi és a vad életének védelmének kapcsolatban. Őt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke követte, aki meghatározó célként jellemezte a vadászkapcsolatok erősítését, amelyet hűen szolgál ez a rendezvény is. Beszédében történelmi visszatekintést is tett. Megemlítette például, hogy 420 évvel ezelőtt Báthory Zsigmond teljes adómentességet adott a gelencei sólymászoknak, illetőleg azt, hogy 149 évvel ezelőtt megalakult a Háromszéki Vadász és Védegylet. A felszólalók között volt Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere is, aki felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a román állampolgárok 90 százaléka egy friss felmérés szerint nem tudja mit jelent a vadgazdálkodás, mégis a társadalom 80 százaléka elítéli a vadászati tevékenységet. Kiemelte: a tendencián való változtatás közös felelősség. Vincze Lóránt Európai Parlamenti képviselő a nagyragadozó kérdés brüsszeli helyzetéről számolt be. Bejelentette, hogy jövő májusban egy tényfeltáró csoport érkezik az ügyben Romániába. Borboly Csaba székelyföldi magyar politikus is szólt az emberekhez, majd a megnyitó végén, Hargita megye nevében átvette a rendezvény vándorzászlóját.

A megnyitó keretén belül számos kitüntetést is átadtak, majd sor került Prihoda Judit előadására, amely során egy gímszarvasbikát készített a nézők szeme láttára a művésznő. A délután során sor került számos programra, például a több mint 30 nevezett csapattal megtartott főzőverseny eredményhirdetésére, a Vadászkarama Kürtegyüttes koncertjére, vagy a magyar szarvasbőgő válogatott vezetőjeként ismert Erdélyi Tamás által tartott szarvasbőgő előadására, amelyet egy rendhagyó verseny is kiegészített.

A székely vadászok hamisíthatatlan hangulattal és nagy vendégszeretettel tettek tanúbizonyságot a vadászok közötti fontos szerepükről, amelyet a szervezők szerint körülbelül 3000 látogató tapasztalhatott meg.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép