A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Zala vármegyében tevékenykedő Rabi Attila vérebvezető legtöbbször szarvas és vaddisznó nyomában jár, de az üzekedés időszaka sem eseménytelen.

 

Erről mesélt most a Nimród Vadászújságnak.

– Üzekedésben négy bakot kerestem, de csak kettőt tudtam terítékre hozni. Két bakot nem sikerült megtalálni, sajnos az egyiket próbálták megkeresni a sebzés estéjén, ami később ellehetetlenítette Beni munkáját. Azt szoktam tanácsolni a vadászoknak, hogy ha nem találják meg 250–300 méteren belül a sebzett vadat, akkor – ha csak nincs sok vér, ami egyértelművé teszi a helyzetet –, inkább hagyják a vérebvezetőre a munkát. A bakot eleve nehéz keresni, sokkal nagyobb kihívást jelent, mint a szarvas, nagyon cseles, láblövés esetén alig van vér, sokat köröz és a szaglenyomata sem olyan erős, mint a bikának, de én mindig optimistán állok hozzá és nem adom föl egykönnyen – részletezte a vérebvezető és hozzátette: két esetben melléjük szegődött a szerencse és erőfeszítéseiket siker koronázta. Bagod környékén egy rendellenes agancsú példányt kerestek, esti sebzést követően reggel eredt a nyomába, amelyre így emlékezett vissza:

– Beni nehezen vette fel a csapát, lassan haladt, többször visszakeresett, már nem is bíztam benne igazán, hogy jó felé megyünk, de találtam egy csepp vért, ami igazolta, hogy jó az irány, végül egy akácosban pillantottam meg a vadat, sebágyban feküdt, ott adtam meg a kegyelemlövést. Ezen kívül volt még egy bak az üzekedés időszakában – egy dermedtre vezetés –, a sebzett vad bebújt a szedresbe, ott találtunk rá – fejtette ki Rabi Attila.

 

Éves szinten mindössze 5–6 bakot keresnek. Idén májusban a Sárvíz-menti Vadászati Egyesület területén kerestek egy jobb hátsó láblövött bakot. Ugyancsak esti sebzést követően reggel indultak utána, csontja nem tört, Beninek nem volt könnyű kidolgozni a csapát, ráadásul a nagy szárazság és a meleg is megnehezítette a dolgukat, de végül sikerrel jártak.

– A csapákon a 9 éves Benit elkísérte a 2 éves Hepi is, már neki is van két eredményes munkája, két láblövött szarvast keresett meg, sőt hajszázott is. Készülünk a szeptemberre, ha kicsit csitul a hőség, augusztus utolsó hetében majd gyakorlok is Hepivel, mert a bőgés időszaka mindig eseménydús és nem biztos, hogy Beni bírja majd a tempót, főleg, ha olyan meleg ősznek nézünk elébe, mint a tavalyi. Szándékaim szerint a könnyebb munkákra Hepit viszem, aki terveim szerint idővel teljesen átveszi majd Beni helyét. Beni hannoveri véreb, nem viseli jól a meleget, azt tapasztaltam, hogy neki az október vége az ideális, amikor 15 fok környékére beáll a hőmérséklet. Hepi bajor hegyi véreb, ők általában jobban bírják a meleget. Legyen szó bármelyik fajtáról, a kánikulában végzett munka mindenképpen nagyobb körültekintést igényel, korán kell elindulni, többet kell pihenni a kutyákkal és többször kell itatni is – tette hozzá és azt is kiemelte: Benivel most járnak a 388. – értékelhető, azaz 300 méter feletti – eredményes munkánál, és bizakodva várják az idei szeptembert is.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép