A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Június 12-én ünnepelte fennállásának hetvenedik évét az Alsónémedi és Bugyi határában működő Kóhalma Vadásztársaság.

 

A társaságot Vörös Meteor néven 1952-ben alapította a Külkereskedelmi Minisztérium a dolgozói számára. Anyagi támogatást nem adott hozzá az alapító, talán ezért alakult ki a vadászat iránti alázat és szenvedély, valamint erős közösségi szemlélet, amely a mai napig jellemzi őket. Erre alapozva tudtak példamutató vadgazdálkodást kialakítani, vadászházat és vadgazdálkodási létesítményeket létrehozni. A rendszerváltozást követően, miután megszűnt a tagság bázisát jelentő minisztérium, felvették a Kóhalma nevet, ami a vadászterület egyik vadban gazdag részét viseli. Az alapszabályzatukat pedig úgy módosították, hogy a tagok kétharmada helyi lakos és földtulajdonos vagy földahasználó kell legyen. Ezzel a változással nem csak a túlélést garantálták, hanem növelni tudták a területet. Viszont a szakmai színvonal nem csökkent, vitték tovább az elődök által képviselt szemléletet. Nem véletlenül, hiszen a mai tagság közül sokaknak már az apja, nagyapja is itt vadászott. Id. Schell László vadászmester meghatározó alakja volt a társaság életének, id. Macsek Lajos fontos szerepet játszott abban, hogy a megszűnés helyett tovább gyarapodott a közösség.

Az elődöktől örökölt és megtartott szemléletet tükrözi, hogy 2002-ben kopjafát avattak, amelyen megemlékeznek az elhunyt vadásztársakról. Sajnos most, a hetvenedik évfordulón is újabb névvel bővült az eltávozottak sora: Hajdú Istvántól vettek búcsút a vadásztársak, rokonok és barátok.

A kerek évfordulót ünneplő nap nyárias időben zajlott, volt főzőverseny, Schell-kupa néven koronglövészet, gyerekeknek íjászat és lovas kocsizás. Az eseményen megjelent és felszólalt dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke és Pető Zoltán, a szervezet fővárosi és Pest megyei területi szervezetének titkára.

Meglepetéssel is szolgált a nap, hiszen ifj. Schell László elnök nem tudta, hogy a vendégeitől megkapja az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét, amit a vadászokrét és vadászatért végzett kiemelkedő munkájával érdemelt meg. Pető Zoltán méltatásban elmondta, hogy a nagy előd, a legendává vált „Schell Laci bácsi” méltó utóda a fia, akinek a társaság nemcsak az új nevét köszönheti, hanem azt is, hogy sikerült máig megőrizni a szakmai értékeket és az anyagi stabilitást, a vad és vadászata szeretetét.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép