A link vágólapra másolva!

2018 és 2023 októbere között több mint 10 ezer közúti baleset történt Svédország északi részén, amelyekben legalább egy rénszarvas is érintett volt. A helyi számi képviselet a vad fokozott védelmét szorgalmazza.

 

A számi népet a svéd kormány az ország őslakosaiként ismeri el, választott parlamentjük pedig – amely a számi kultúra képviseletében tevékenykedik – Kirunában található. A parlament a rénszarvasok fokozott védelmét szorgalmazza, miután az elmúlt 5 évben több mint 10 ezer vad pusztult el vad- és gépjármű ütközés okán, véleményük szerint így az utak szélei „állattemetőkké” váltak.

A rendőrségi számok alapján az érintett rénszarvasok száma valószínűleg sokkal magasabb, hiszen balesetenként minimum „csak” egy vaddal számoltak. A leginkább érintett területek közé tartozik a Skröven és Moskojärvi között húzódó út volt, amely Kiruna városától délkeletre fekszik.

Jan Rannerud, a számi parlament rénszarvas-tenyésztési bizottságának elnöke a téma kapcsán azt nyilatkozta, hogy a 200-300 ezres rénszarvasállomány védelme érdekében több intézkedésre volna szükség, beleértve az alacsonyabb sebességkorlátozást, valamint több vadvédelmikerítés és vadátjáró telepítését.

Az elnök véleménye szerint a probléma mögött elsősorban a forgalom óriási növekedése, másodsorban az emberek által alkalmazott nagyobb vezetési sebesség búvik meg. Hozzátette: a klímaválság is közrejátszott abban, hogy a nedves hó olyan területekre „terelte” a rénszarvas csapatokat, ahol a főbb utak találhatóak.

Joacim Lundqvist, a rendőrség vadvilág-koordinátora szerint normális dologgá vált elhullott rénszarvasokat látni az utak szélén. Tapasztalata szerint néhány rövid útszakaszon akár 10-15 vad tetemét is meg lehet figyelni egymástól nem túl távol. Vélemény szerint a hatóságoknak és a számi lakosságnak gyorsan kell megoldást találniuk erre a tarthatatlan helyzetre, mielőtt az még tovább eszkalálódik.