A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vérebvezetők értékmentő tevékenysége hatalmas jelentőséggel bír, túl azon, hogy a sebzett vad szenvedéstől való megváltása a vadász erkölcsi kötelessége is.

 

Kámán Szabolcs vérebvezető főként Zala, illetve Somogy vármegyékben tevékenykedik, sűrűn megfordul a Zalaerdő Zrt-nél, esetenként Kaszóban, illetve a környező vadásztársaságok vadászterületein.

A vérebvezető így értékelte a tavalyi évet, melyet több szempontból a „rekordok éveként” aposztrofál:

– Bajor hegyi vérebbel dolgozom, AIDA z Ipeľskej pahorkatiny (hívóneve Aida) egy Szlovákiában élő tenyésztőtől, Szabó Györgytől került hozzám, 10 évvel ezelőtt.

2022. december 31-ig 604 eredményes munkát – ebből 297 hajszás – tudhatunk magunk mögött, de kiemelném azt, hogy a fent említettek mind – a vérebezésben értékelhető utánkeresésnek számító munkák, azaz – 300 méter felettiek voltak. Úgy vélem, nem sok kutya büszkélkedhet ilyen mennyiségű fellelt sebzett vaddal, sőt, ha mindet, azaz a 300 métert nem meghaladó munkákat is számba veszem, már jóval 700 felett van a megtalált vad száma.

Ha a tavalyi évet nézem, akkor a következő a statisztika: 37 gímbikát, 13 gímtehenet, 7 gímborjút, 4 őzbakot, 2 őzsutát, 9 vaddisznó kant, 9 kocát és 13 süldőt találtunk meg.

Számunkra 2022 tehát a rekordok éve volt, mind a fellelt gímbikák, mind a megtalált összes vad egyedszámának tekintetében, hiszen a fentiek szerint tavaly összesen 94 vadat találtunk meg, míg ez a szám éves szinten általában 40 és 70 között szokott mozogni.

 Nagyon büszke vagyok Aida összteljesítményére:

168 gímbika (300 m felett), melyből 100 hajszás munka volt,

121 gím tarvad, ebből 49 hajszás,

19 őzbak, ebből 8 hajszás,

20 őz tarvad, melyből 9 hajszás,

85 vaddisznó kan, ebből 37 hajszás,

112 vaddisznó koca, ebből 59 hajszás,

78 vaddisznó süldő, ebből 34 hajszás,

1 hajszás dámbika.

Hozzáteszem, ez a teljesítmény sok munka, idő és erőfeszítés eredménye. Amikor a kutyám fiatal volt, heti 4-5 alkalommal dolgoztunk mesterséges csapán vagy eredtünk a sebzett vad nyomába, annyira hajtott minket a szenvedély! Aida fizikai állapota szerencsére ma is kitűnő, reményeim szerint még van pár évünk együtt, munkában.

 

 

Cikk kép
Cikk kép