A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Eredményesen zárta az idei bőgést a Zala megyei földtulajdonosi közösségen alapult, magas szakmai színvonalon gazdálkodó Válickavölgye Vadászklub.

 

A kiváló minőségű gímállománnyal rendelkező, közel 5000 hektárt kezelő társaság elnöke, Balogh Rudolf foglalta össze a tapasztalatokat:

„Szeptember végéig 33 gímbika került terítékre és a szemle időpontjáig 27 trófea lett lebírálva, így átlagtömegről és átlagéletkorról még nem beszélhetek, de a tömegek 3 és 14 kilogramm között mozognak, a bikák életkora pedig 3 és 12 év között. Az idei rekord egy 250,59 nemzetközi pontra bírált, 14,01 kilogrammos trófea.

Az eddig lebíráltakból 3 arany-, 7 ezüst- és 10 db bronzérmes lett, és több trófea bírálatra vár. Valószínűsítem, hogy azok közül is lesznek érmesek, tehát várhatóan a terítékre került bikák kétharmada érmes lehet.

Sajnos a vadásztatás évről-évre nehezebb, egyre több a kerítés és a napelemparkok folyamatos megépítése is érezteti hatását. A vad tartózkodási helye megváltozott: míg az előző esztendőkben a legtöbb vadat a külső területek biztosították, addig idén terület közepén lévő, úgynevezett berekben 25 gímbika esett. Egyre nehezebb a nyugalmat biztosítani tehát a vadnak, az említett hátrányokat azzal próbáljuk kompenzálni, hogy vadföldjeink területét megkétszereztük.

Az elejtések kellő szakmaisággal történtek, a kísérővadász az esetek többségében Tóth László hivatásos vadász volt, aki több agancsost utánkereséssel hozott terítékre, így a fent említett viszontagságok ellenére olasz, francia, osztrák és hazai vendégvadászaink idén is elégedetten távoztak tőlünk.”

Cikk kép
Cikk kép