A link vágólapra másolva!

A Komárom-Esztergom vármegyében, Csolnok környékén gazdálkodó Gete Vadásztársaság területén már tapasztalhatók az őzek üzekedésének kezdeti jelei. Ebből az alkalomból kérdeztük meg Kohl József hivatásos vadászt, hogy hol tartanak az idei őzbakterv megvalósításában.

 

Mint József elmondta, évente jellemzően 16-18 bakot ejtenek el, amely terven idén kicsit emeltek, így most 20 példány a cél. Ebből eddig 10 őzbak került terítékre, döntő többségüket a vadásztársaság pártolói tagjai zsákmányolták. Mivel a gazdálkodásukban nem jelentős arányú az őzbak hasznosítása, így náluk nincs értékesítési kényszer az idény elején. Ez azt is jelenti, hogy tudnak időt hagyni a megfigyelésre, a pártolói tagok pedig szívesen áldoznak energiát arra, hogy sok alkalommal járjanak utána a „bakjuknak”.

Ennek megfelelően József már március közepétől a bakok megfigyelésének szentelte az ideje javát, és azt tapasztalta, hogy mind a letisztítás, mind a növényzet növekedése hamarabb történt meg, mint a korábbi években. A nyitóképen látható abnomris bakot március 22-én fotózta le először egy repcetáblán. Viszont mire eljött az idény kezdete, a megfigyelt bakok területein már olyan magas volt a növényzet, hogy az első két hétben alig jártak sikerrel. Végül az első elejtett idei őzbak április végén, egy matuzsálemkorú példány volt, amelyre tavaly József már vitt ki vendéget, de csak egyetlen alkalommal volt esélyük lövést tenni rá, és akkor hibázás miatt nem jártak sikerrel. Ez az öreg őzbak egy galagonyás hegyoldal lábánál lévő táblában tűnt fel rendszeresen, itt sikerült végül idén becserkelni és terítékre hozni. A bírálaton a 24 órás kiskoponyás trófeatömeg 358 gramm lett, a korát 10 évre becsülték.

József örömmel számol be arról is, hogy az eddig elejtett 10 őzbak mind a megfigyelései és a vendégek előzetes választásai alapján került terítékre, nem volt szükség alternatív választásra és meglepetés bak sem került eléjük. Utóbbitól, mármint a meglepetéstől vár még eredményt, mert mint elmondta, idén nem figyelt meg különösen nagy trófeatömegű példányt, de sok idényben előfordult már, hogy az üzekedés során találkoztak olyan különleges őzbakkal, amelyet korábban nem ismertek.