A link vágólapra másolva!
fotó: Szabó Győző
fotó: Szabó Győző

Tavaly tavasszal lapunk Ha van tó, lesz béka is címmel beszámolt arról az örvendetes hírről, hogy Zala vármegyében megélénkült a vadászkutyás közélet, köszönhetően a vadászkamara területi szervezetének, azon belül pedig a kinológiai szakbizottság munkájának.

 

A Zala vármegyei vadászkutyásoknak hosszú idő óta először volt lehetőségük arra, hogy a különböző fajtacsoportok vonatkozásában vadászati alkalmassági vizsgát tegyenek az ebeikkel.  Szabó Győző az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezetének (OMVK ZVTSZ) Kinológiai Szakbizottságának tagja, VAV-bíró értékeli az idei esztendőt.

„Büszkén mondhatom, hogy azt a célt, amit az OMVK ZVTSZ Kinológiai Szakbizottsága kitűzött maga elé az idei évre, maradéktalanul elértük. Elhatározásunk az volt, hogy a korábbi évek gyakorlatával ellentétben megteremtsük annak a lehetőségét, hogy a vármegyében jellemzően alkalmazott vadászkutyafajták képviselői VAV-ot tehessenek” – kezdi Szabó Győző.

Zalában az idei esztendőben 4 vizsgát szerveztek a szakemberek, áprilisban a magyar agarak számára megrendezett VAV zajlott le Mihályfán, ezt követte júniusban egy utánkereső VAV Nagykapornakon, október végén apróvadas vizsgát tartottak Szentpéterföldén és a vizsgák sora a november közepére szervezett vaddisznós VAV-val zárult Bak-Soholláron.

 

 

Cikk kép

„A 4 vizsgára összesen 30 kutyát neveztek, ami azt mutatja, hogy a jövőre vonatkozóan szemléletformálásra van szükség, de sok pozitív példát is tudok mondani, hiszen a megmérettetésen megjelent és eredményes vizsgát tett olyan, évek óta aktívan kutyázó vadásztárs is, aki elmondása szerint eddig közeli vizsgalehetőség hiányában nem tette le a kutyájával a VAV-ot, ám úgy gondolta, ha itt a lehetőség, akkor szívesen él vele. Ennek tükrében azt gondolom, hogy az irány jó, a helyes úton járunk. Itt jegyzem meg, más vármegyékből is voltak jelentkezők, tehát Zala vármegye immáron országos szinten is bekapcsolódott a kutyás vérkeringésbe” – teszi hozzá a szakember. Ezt támasztja alá az is, hogy a vizsgákon a vizsgázókon kívül minden esetben külső, akár a későbbiekben vizsgát tenni szándékozó érdeklődők is megjelentek, illetve több esetben vettek részt a programokon komoly szaktekintélynek számító bírók és neves kinológiai szakemberek.

A 30 kutyából végül 23 tett sikeres vizsgát, ami Szabó Győző szerint jelzi, hogy a kutyások részéről is szemléletformálásra volna szükség, hisz a Kinológiai Szakbizottság aktív tagjai részéről teljes a szakmai konszenzus a tekintetben, hogy elvárják a jelentkezőktől, hogy a vizsgákra alaposan felkészített ebekkel érkezzenek, mert kizárólag olyan kutyáknak kívánnak vizsgára, illetve munkára lehetőséget biztosítani, melyek ténylegesen bizonyítják, hogy alkalmasak az elvárt feltételek teljesítésére, hisz ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a későbbiekben eredményesen lehessen velük vadászni.

„Véleményem szerint a zalai Kinológiai Szakbizottságban egy kiváló csapat állt össze mind szakmailag, mind emberileg, az aktív tagok kivették a részüket a rendezvények zökkenőmentes lebonyolításából és nagyon jó munkamegosztást sikerült megvalósítanunk, mert mindenki a hozzá legközelebb álló fajtacsoport vizsgájának levezénylésében vett részt. A példaértékű összefogás eredményeképpen nagyot léptünk előre annak érdekében, hogy valóban jól dolgozó és vadászati alkalmassági vizsgával rendelkező ebekkel növeljük a vadászatok színvonalát.

 

 

Cikk kép

Köszönettel tartozunk a Zalaerdő Zrt.-nek  – két vizsga lebonyolítására az állami erdőgazdaság adott lehetőséget –, és a Zalavölgyi Vadásztársaságnak, mert az utánkereső VAV-ot az ő, erre a célra tökéletesen alkalmas vadászterületükön szervezhettük meg. Név szerint köszönjük Molnár Balázsnak, a vármegyei Kinológiai Szakbizottság elnökének munkáját, aki a vaddisznós VAV szervezésében vállalt oroszlánrészt, az apróvadas VAV vonatkozásában Osadzuk Csaba nevét kell megemlítenem, az agarászok részéről pedig Keresztes János, az Országos Agarász Egyesület elnöke nyújtott hathatós segítséget. A vármegyei kamara az anyagi forrást biztosította számunkra, az OMVK ZVTSZ titkára, Győrvári Attila és munkatársai pedig mindennemű szakmai és technikai támogatást megadtak, melyet ezúton is köszönünk”.

Szabó Győző elmondta, hogy a vizsgákkal kapcsolatban szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptak annak ellenére, hogy Zala vármegyében egyelőre még nem rutinszerű a vizsgáztatás, de a cél természetesen az, hogy a későbbiekben az legyen. Ehhez az aktív tagok között meg van az egyetértés és a szándék is, a munkát tehát hasonlóképp szeretnék folytatni jövőre is, ami azt jelenti, hogy 2024-ben is legalább ugyanilyen eredménnyel tervezik ugyanezen lehetőségeket biztosítani a vadászkutyásoknak. A szakemberek elszántsága mellé a segítő partnerek részéről is meg van a szándék a jövőre vonatkozóan, így minden adott ahhoz, hogy bizakodva tekinthessenek a következő esztendőre.