A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Összesen 16 határozat és új útmutatás elfogadásával zárult ma Budapesten az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) nyolcadik találkozója (MOP8).

 

Az eseménynek egyik fő témáját „a vándorlómadarak útvonalainak hathatósabb védelme a változó világban” szolgáltatta. A találkozón az aláíró felek által elfogadott határozatok és útmutatások célja az ENSZ által támogatott egyezményben szereplő 225 vándorló vízimadárfaj védelmi státuszának megerősítése. Az AEWA-ban szereplő fajok között olyan ikonikus vízimadárfajok találhatók, mint például a fehér gólya, a vörösnyakú lúd és a feketenyakú koronás daru.

A döntések néhány nappal azt követően hozták meg, hogy megjelent egy nagy jelentőségű új jelentés, mely arra figyelmeztet, hogy a világ madárfajai populációjának mintegy fele csökkenőben van, és minden nyolcadik fajt a kihalás veszélye fenyeget.

A MOP által tett vállalások révén az afrikai-eurázsiai vándorlómadarak útvonalai mentén elhelyezkedő országok felismerik, hogy az AEWA végrehajtása nemzeti és regionális szinten nem csak a vízimadarak védelmét segíti elő, hanem jelentős mértékben hozzájárul a biodiverzitás csökkenése, a klímaváltozás és a környezetszennyezés hármas környezeti válságának kezeléséhez is. A vízimadarak vizes és más élőhelyeinek fokozott megőrzése és minőségének javítása elengedhetetlen részét képezi azon egészséges ökoszisztémák fenntartásának, melyek az emberi közösségek fennmaradásához szükségesek az útvonalak minden részén.

„A jelenlegi gazdasági válság ellenére itt, Budapesten összegyűlt számos ország képviselője, hogy megerősítse a megállapodást annak érdekében, hogy jobban tudják összehangolni a különböző országok természetvédelmi intézkedéseit a vándorló vízimadarak útvonalán, mely egészen a sarkvidéktől Afrika legdélebbi csücskéig, illetve az Arab-félszigetig és Nyugat-Ázsiáig húzódik. Az AEWA számára biztosított további forrásokat kifejezetten a fajokkal kapcsolatos intézkedési tervek összehangolására, valamint az afrikai kontinensen a vízimadárvédelem megerősítésére fogjuk felhasználni” – mondta el Jacques Trouvilliez, az AEWA főtitkára.  

Az AEWA MOP8 volt az első Magyarországon rendezett nagy jelentőségű, kormányközi természetvédelmi találkozó több mint 200 résztvevővel, köztük a 45 szerződő fél küldötteivel, 50 képviselővel olyan országokból, melyek nem tagjai a megállapodásnak, kormányközi és civil szervezetek képviselőivel, valamint számos nemzeti és nemzetközi szakértővel.

„Egy-egy ország erőfeszítéseivel nem lehet megvédeni a vízimadarakat, mivel vándorlásuk során számos veszélynek vannak kitéve. Csak úgy tudjuk őket megfelelően megvédeni, ha a vándorlási útvonaluk mentén elhelyezkedő összes ország rendelkezik olyan jogi és szabályozási eszközökkel, illetve intézkedésekkel, melyek biztosítják, hogy megfelelő élőhelyeket és táplálkozási területeket találjanak. Az is fontos, hogy ezeket az intézkedéseket koordináljuk. És ez lehetetlen nemzetközi együttműködés nélkül” – mondta Dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese a találkozó megnyitóján.

A négynapos találkozó során a küldöttek számos jelentést tekintettek át, mint például a legújabb, 2021-ben megjelent státuszjelentést a Megállapodásban szereplő fajokról. Ez rámutat, hogy az AEWA vízimadár-populációinak mintegy 43 százaléka esetében hosszú távú hanyatlás figyelhető meg, 33 AEWA-fajt pedig a kihalás veszélye fenyeget globálisan is.

Az AEWA MOP által Budapesten meghozott döntések között szerepel egy új nemzetközi intézkedési terv a pehelyréce védelmére, mely egy, az egyezményben szereplő, csökkenő populációjú tengeri récefaj. A döntések révén 31 intézkedési illetve fajmegőrzési terv kerül elfogadásra – ezek a leghatásosabb eszközök a populációcsökkenés megfordítására, amennyiben útvonali szinten kerülnek végrehajtásra.

A találkozó utolsó napjaiban más programok is megrendezésre kerültek: 15 kísérő rendezvény, az AEWA Vízimadárvédelmi Díj átadása Hichem Azafzafnak (Tunézia) az egyéni kategóriában és a BirdLife South Africa nevű szervezetnek az intézményi kategóriában, valamint az Európai Bizottság elismerése Bajnok Pluszként – a Vándorló Fajok Bajnokai Program keretében – nagylelkű támogatása és az AEWA Afrikai Kezdeményezés melletti elkötelezettsége okán.