A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Itt a nyár, s ezzel együtt a vadkárbecslés, vadkárelhárítás témaköre, de emellett foglalkozunk a nagy agancsok titkával, a klímaváltozással, és még sok minden mással is…

 

Folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikksorozatunk, továbbá a lap egykori főszerkesztője, Cseke – Csekő Sándor életét bemutató írásaink is.

Folytatjuk a múlt hónapban elkezdett őzbakparádé összeállításunkat, amelyben ezúttal is a Facebook-oldalunkon publikált terítékfotók közül válogattunk.

Egy nem hétköznapi „trófeás” vadat, egy agancsos sutát is bemutatunk Pest vármegyéből.

Nyár eleji aktualitásának köszönhetően vadkárelhárítási tapasztalatokról is írunk, emellett Szigeti Edit arra keresi a választ gyakorlati szakemberek megszólaltatásával: az apróvad „kártétele” is okozhat nagy fejfájást?!

3 kérdés 3 válasz rovatunkban ezúttal dr. Philipp Harmert, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) elnökét kérdeztük.

Az aranysakál párzási időszakon kívüli párpótlásáról ír júniusi lapszámunkban Csányi Erika és Sándor Gyula. Vass Gábor és dr. Bende Attila pedig a menyét táplálkozás-biológiájáról értekezik az apróvadgazdálkodás tükrében.

Mi lehet a nagy és erős agancsok titka? címmel júniusi lapunkban osztja meg tudományos gondolatait a hazai agancsalakulások kapcsán prof. dr. Sugár László és Tóth Csaba PhD.

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében Véreb krónika címmel értekezik lapunk főmunkatársa, Békés Sándor.

Júniusi interjúnkat dr. Kovács Erikkel, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával készítettük, a szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk júniusi hozzászólója pedig dr. Csépányi Péter.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a .270 Winchester. Kecskés Róbert kollégánk pedig a K700-as tripodot és a Reaper Hellbound rögzítőt és nem utolsó sorban a Sauer S505-öt tesztelte.

Júniusi lapunkban Simonyi Ottó oszt meg gyakorlati tapasztalatokat és tanácsokat a hangtompító, az éjjellátó és a lőszer „szentháromságáról”.

Folytatódik a Nimród Vadászlövész Akadémia, a golyós lőfegyveres középfokú prémiumképzés részleteit keressék júniusi lapunkban és internetes felületeinken!

Irodalmi rovatunkban Pintér Norbert Június című írását Pócz Dániel grafikái keltik életre.

 

Írjon verset a vadászatról! Nyerjen Sólyom-díjat! Részletek az idei irodalmi pályázatunkról az újság mellett honlapunkon is!

Júniusi portrénk Zicska Szilárd zselici vadászíjászról készült, továbbá ifj. Kőhalmy Tamás festőművész soproni műtermében is jártunk, és a 150 éves karcagi Nagykun Vadásztársaság május 1-i ünnepségét sem hagytuk ki.

Kókai Márton, lapunk szerkesztője idén minden hónapban egy-egy vadászhoz látogat el, mégpedig azzal a céllal, hogy betekintést adjon a különböző vadászszobák hangulatába. Hatodik útja Kiszomborra, Nagy-Kovencz Orsolyához és férjéhez, Nagy Zoltánhoz vezetett.

Júniusi lapunkkal kezdődően képletesen végigjárjuk az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás támogatásával megvalósult tárlatokat, elsőként mutatkozik be a Hajósi Állandó Vadászati Kiállítás.

A Nimród Fórum tizenhatodik állomása Debrecenben fogadta az érdeklődőket, továbbá a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) is április végén tartotta 70. közgyűlését, május első hetében pedig Martonfán és Gemencen találkoztak a vérebes szakemberek.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele: vaddisznópörkölt petrezselymes burgonyával.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!