A link vágólapra másolva!
fotó: VERGA Zrt.
fotó: VERGA Zrt.

Ha muflonkosról van szó, sokaknak elsőként az októberi-novemberi cserkelések jutnak eszébe, ám a kos vadászatára már egész évben van mód…

 

A Vérteserdő Zrt. két üzemi vadászterületén – a Gerecsében a vértestolnai területen, illetve a Vértesben – található muflonállomány, melynek a minősége jó, de nem kiemelkedő. A muflon hasznosítás éves szinten 200 egyed, ebből 60 kos, az érmesarány pedig 40-50 százalék között változik. Az átlagos csigahossz 70-85 cm, de minden évben esik néhány 85 cm fölötti példány is (a tavalyi rekord 88,5 cm). A 90 cm-es szarvhosszt meghaladó trófea nagyon ritka.

A kosok vadászata rendkívül izgalmas, és mivel az erdőgazdaság területén élő állomány teljes egészében szabadterületi, meglehetősen vadregényes körülmények között történik. A vad vadászatának ideje hagyományosan a berregés időszaka, emellett a tél végén, a január-februári hónapokban intenzívebb hasznosítás folyik. Györök Lajos, a társaság vezérigazgató-helyettese elmondta: esetükben azzal, hogy a muflonkos vadászhatósága egész évben megengedett, bővült a lehetőségek köre.

– A nálunk vadászó vendégeknek az év bármely szakában egy plusz lehetőséget kínálhatunk. A főidőszakokon kívüli elejtés a társaságnál még nem jelentős, de a jövőben elképzelhető, hogy ez változni fog, a hangsúly a lehetőségen van – mondja a szakember. – Tehát míg a berregés idején, illetve tél végén kimondottan a kosra érkeznek a vendégek, addig a nyári időszakban egyéb vadfajjal kötik össze a vadászatát, például kiülnek őzbakra, de ha szem elé kerül egy lőhető muflonkos, azt is elejthetik. Ez előnyös a vendég szempontjából, hisz a vadászható vadfajok köre bővül, de a mi szempontunkból is, hiszen olyan kosok elejtésére is lehetőséget teremt, melyeket az év egyéb időszakában nem igen látunk. A kosok ugyanis kisebb-nagyobb (5–15-ös) nyájakba csoportosulnak és nagyon elővigyázatosak – mutat rá Györök Lajos, aki hozzáteszi: a fentieken túl a kos vadászati lehetősége jó alternatívát jelenthet a vértestolnai vadászterületünkön, ahol az afrikai sertéspestis a vaddisznóállományt felszámolta.

A VERGA Zrt-nél a gímszarvasbika elejtése mellett a kos vadászata bír a legnagyobb jelentőséggel, amellett, hogy számszakilag hozzá képest alulmarad, ám egy 6-7 éves kos már képvisel olyan komoly értéket, mint egy átlagos gímbika és azt fele annyi idő alatt produkálja. A társaság két vadászterülettel rendelkezik, a 8 150 hektáros Kab-hegyi terület mellett a 17 000 hektáros Zirc-Királyszállási vadászterületen gazdálkodnak. A dolomitsziklás hegyvidék optimális élőhelyet biztosít a muflonnak, mindkét helyen stabil, kiváló genetikai adottságokkal rendelkező állománnyal van jelen a faj, de a Zirc-Királyszállási vadászterület állománya országos szinten is kiemelkedő.

A vezérigazgató, Ugron Ákos Gábor lapunknak arról számolt be, hogy a helyi viszonyok 250 egyed elejtésére adnak lehetőséget, törekszenek az állomány szinten tartására. A tavalyi esztendőben 85 kos, 77 juh/jerke és 88 bárány került terítékre. Az érett kosok átlagos csigahossza 70-90 cm közötti, de minden évben esik több kapitális egyed is, melynek trófeája az Országos Trófeabíráló Bizottság elé kerül.

– Mutatós trófeákra számíthatnak az elejtők, még ha nem is jellemző az 1 méteres szarvhossz, mert a csiga viszonylag kisívű és emiatt sokszor letöri a szarvvéget a kos. A szűk állás mellett viszont kifejezetten erős, vastag bázisúak a csigák, így vadabb, argali jellegű a kosok megjelenése és ezt a vadászok nagyon kedvelik – magyarázza a vezérigazgató. A terület másik specialitása a magas számban előforduló szarvalt juh és jerke, ami igazi kuriózum. Egy-egy öreg anyajuh akár 15-20 centiméteres szarvval is rendelkezhet, e példányokra célirányosan ugyan nehéz vadászni, de egy kis vadászszerencsével puskavégre kerülhetnek.

A kosvadászatok kapcsán gyakran vallják, hogy a kos „egyvadászatos vad”, ezt Ugron Ákos is megerősíti, mert véleménye szerint, aki több egyedet lát, az jól látja a különbségeket is, más a csiga vastagsága, a színe, az állása, ezért mindenképpen arra biztatom a vadászokat, hogy gyakrabban cserkeljenek a muflonkosok nyomában, főleg, hogy a faj vadászata immáron a tavaszi-nyári vadászatok palettáját is színesíti. A vadászok élnek is a lehetőséggel, amit a társaság szakszemélyzete igény esetén biztosít is számukra, ettől függetlenül a kosok kétharmada berregésben, illetve a téli vadászatokon kerül terítékre. Nyáron csak alkalmanként vadásszák, de a márciusi, áprilisi elejtések nem ritkák, hisz még téli bundában van a vad és a muflon gyakran kerül a preparátorhoz.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a területünkön a csúcsragadozók nincsenek jelen, mint az Északi-középhegységben, ahol a farkasok nagy pusztítást végeztek a muflonállományban. Ahogy az ország egyéb területein fogyatkozik a faj egyedszáma, nálunk úgy lesz egyre nagyobb jelentősége – mutat rá a vezérigazgató, aki hozzátette: – Népszerűek ugyan a cseh és a szlovák kosvadászatok is, de azok egészen más jellegűek. Ha a vadász nem sajnálja az időt, bizony nálunk is meg van az esélye a kapitális kos elejtésének, csak ahhoz legalább 10 kimenetelre van szükség, de a vadászat lényege nem is a trófea, hanem maga a vadászélmény és a muflon azt garantáltan biztosítja!

 

Megjelent a Nimród Vadászújság 2022. évi novemberi lapszámában.