A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Erdei környezetben zajló szabadtéri tevékenységeink során számos „bosszantó” rovarral találkozhatunk. Habár a legtöbbet talán a szúnyogok miatt idegeskedünk, a legtöbb félelem és tévhit a kullancsok körül kering.

Házi kedvenceinket szinte 100 százalékos hatékonysággal tudjuk megvédeni az élősködőtől a piacon kapható termékek kombinálásával, az emberek számára viszont a legismertebb megoldásként csupán a néhány órán át ható aeroszolos készítményekről beszélhetünk. (Persze vannak már a kullancs ellen kifejlesztett akkumulátoros eszközök is, de ezek nincsenek annyira elterjedve – a szerk.) Ezekről tudni érdemes, hogy diethyl‒toluamide‒t tartalmaznak, ami csak 30‒50 százalékos koncentráció felett tartja távol hatékonyan a kullancsokat, ám ez az érték a bőrön felszívódva már tüneteket okozhat.

A leghatékonyabb módszer így a sűrű aljnövényzettel rendelkező, párás erdei területeken a zárt ruházat, és testünk gyakori átvizsgálása. Gyakori tévhit, hogy a kullancsok a fákról hullanak/ugranak alá, az ízeltlábú jószág csupán egy méteres magasságig jut fel az aljnövényzetre.

A kullancs által leggyakrabban terjesztett kór a Lyme-kór és a FSME vírus okozta agyhártyagyulladás. Utóbbinál általában csak a súlyos esetekkel találkozunk, ugyanis gyakran tünetmentes marad, és könnyen összekeverhető más, lázat, fej‒ és izomfájdalmat okozó betegséggel – ha ilyen tüneteket észlelünk a kullancs csípése után, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Dr. Lakos András a kullancs által terjesztett betegségek specialistája – honlapján számos hasznos tanács olvasható mind szakemberek, mind pedig laikusok számára, ezeket használtam fel forrásul a betegségek leírásával kapcsolatban

A Lyme kór ellen nem létezik védőoltás ember számára, csak kutyák részére van oltóanyag. Kullancs csípés esetén a rovart felesleges bevizsgáltatni Lyme kórra, ugyanis jóval magasabb a fertőzött kullancsok száma, mint a tényleges Lyme kór átvitel esetei.

A csípés után és helyén legalább 1 napos lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább öt centiméteres pír jelentkezik, ami már három napja fennáll. Ha nem találtunk kullancsot, érdemes megvárni a nyolc centiméteres átmérőt és az öt napos fennállást (kivétel a gyermekek füle előtt húzódó pírt, mert ez gyakorta szövődik arcidegbénulással).”

A kullancsot mindig egyetlen mozdulattal próbáljuk meg eltávolítani, amennyiben a feje beszakad, ne próbáljuk meg kipiszkálni. A kullancs akár egy cérnaszállal is eltávolítható.

Soha ne próbáljuk csavargatni, krémekkel és olajokkal rábírni a távozásra, valamint fertőtleníteni sem szükséges a csípés helyét. A Lyme baktérium a kullancs testében található meg, így a kullancs nagyobb eséllyel adja át, amennyiben a testét összenyomva öklendezésre késztetjük.

Hagyjunk viszont fél percet, miután megfogtuk a bőrhöz közel, és lassan húzni kezdtük, hogy a parazita maga eressze el a bőrünket, így nem kell attól tartani, hogy beszakad a szájszerve.”