A link vágólapra másolva!
Fotók: Bakonyerdő Zrt.
Fotók: Bakonyerdő Zrt.

Gondos vadgazdálkodás, javuló állomány, kivételes vadászélmény Magyarország egyik legszebb vidékén. Dámbarcogás a Bakonyerdő Zrt.-nél

 

A Bakonyerdő Zrt. vadászterületei nem elsősorban a dámot juttatják a vadászember eszébe, ám ennek ellenére izgalmas vadászatok és egyre erősebb trófeák várják a dámbika elejtésére időt és energiát fordító vadászokat. A barcogás idei tapasztalatairól Pölöskei Balázs, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője beszélt a Nimród Vadászújságnak:

„A társaság hat vadászterületéből négyen fordul elő dám, legnagyobb mennyiségben a bakonyi vadászterületen. Itt közel 50 lapátost ejtenek el a bérvadászok barcogásban, így érthető, hogy kiemelt figyelmet fordít a társaság a dámvaddal történő gazdálkodásra. Az elmúlt két évtizedben folyamatosan növekvő állomány mellett a trófeák minősége nem javult, így szükségessé vált a gazdálkodásunk átgondolása. Az intenzív tarvad vadászat mellett a jó képességű bikák korosbítása, így a válogató vadászat során már borjú kortól a legerősebb egyedek megtartása volt a cél. A vadföldeken a kapás kultúrákat pillangós keverékek váltották fel, télen pedig a kiváló minőségű réti széna- és lucerna szenázs segítette a dámokat. Ezekkel a változtatásokkal jelentős testtömeg növekedést értünk el minden korosztályban és 3 éve már két, 5 kilogramm feletti trófeatömeggel rendelkező bika is került terítékre. A trófeák átlagtömege, valamint az érmes arány is ugrásszerűen megnőtt, így már a 4-5 kilogramm közötti trófeára vágyó vadászokat is ki tudjuk szolgálni októberben.

 

Cikk kép

A 2022-es év barcogása vontatottan kezdődött. Szeptember közepétől bikáink megjelentek a szokott helyeken, de unottan és inkább csendben várakoztak, tarvad hiányában pedig inkább kötelességtudatból adtak hangot vágyaiknak. Október 10-e után aztán „felrobbantak” a fő barcogóhelyek, pár tarvad megérkezését követően a szélső helyekről is egyre beljebb húzódtak a lapátosok. A következő két hétben kiváló barcogást tapasztaltunk, ami lehetőséget adott az állomány felmérésére és a válogató vadászatra. Október végére 44 bikának szólt a kürt a bakonyi vadászterületen, köztük egy 4,7 kilogramm trófeatömegű egyednek is. Annak ellenére, hogy pontszámban és trófeatömegben nem itt „teremnek” a legnagyobb lapátosok, mégis a bakonyi vidék szolgáltatta környezet felejthetetlen élményt nyújt az ide látogató vadászoknak”

Cikk kép
Cikk kép