A link vágólapra másolva!
Fotó: Galambos Ottó
Fotó: Galambos Ottó

„Pillanatok a természetből” címmel nyílt természetfotó kiállítása Fabóné Bíró Ágnesnek és Fabó Ferencnek Balatongyörökön, a Bertha Bulcsu Művelődési Házban.

 

Cikk kép
Cikk kép

A tárlatot Somfalvi Ervin vadászati szakíró nyitotta meg, hegedűn Judith Buschke, zongorán Hevesi Antónia működött közre.

 

Cikk kép

 A tárlat témáját tekintve nagyon vegyes, úgy fogalmaznék, hogy minden, ami természet, és éppúgy megtalálhatóak a nagyvadfotók, mint a madarakat vagy akár a virágokat ábrázoló makrofotók. Kedvenc témáim a madarak, mert fotózásuk meglehetősen nagy kihívást jelent, de feleségemmel mindketten azt valljuk, hogy helytől, napszaktól és évszaktól függetlenül mindenhol meg lehet találni a szépet – mondta el Fabó Ferenc, és hozzátette: eleinte csak a magunk örömére fotóztak, mert maga a természet a szenvedélyük és így kerülhetnek hozzá a legközelebb.

– Nagyon szeretünk vadászni és horgászni is, de ezeket a tevékenységeket csak bizonyos időszakokban űzhetjük, ám fényképezni bármikor tudunk. A cél tehát az, hogy minél közelebb lehessünk a natúrához, de látva a pozitív visszajelzéseket, szívesen szerzünk képeinkkel másoknak is örömet. Még azoknak is tudunk újat mutatni, akik nap mint nap járják az erdőt, mert például egy kis virág kiemelve a környezetéből teljesen másképp fest, mint nagy tömegben. Ennek ellenére a cél sosem a kiállítás maga, de mégsem öncélú már a fotózás, mert szeretnénk megosztani másokkal is azt a sok-sok csodát, amit felfedezünk a hétköznapokban – fejtette ki Fabó Ferenc.

 

Fabóné Bíró Ágnes 40 éven keresztül óvodapedagógusként igyekezett a rá bízott gyermekek környezethez való kötődését, valamint a természet iránti tiszteletét és szeretetét elmélyíteni. Dunaföldváron elsőként nyerte el csoportjával a „Zöld óvoda” címet. Fabó Ágnes segítségével a kirándulások során az óvodások közvetlen közelről ismerkedhettek meg szűkebb-tágabb környezetünkkel, a foglalkozásokon pedig természetfotóival tette élvezetesebbé a gyermekek számára az ismeretszerzés örömeit.

 

Fabó Ferenc szabadúszó fotósból 1984-ben a Rosti Pál Fotóklub, majd a Nimród Fotóklub tagja lett. 1989-ben öt hasonló érdeklődésű fotóstársával megalakították a Nimród Fotóklub mezőföldi csoportját, mely 1992-ben Mezőföld Természetfotó Klub néven önálló szervezet lett. Ferenc a csoport munkáját a szervezet megalakulásától kezdve 25 éven keresztül irányította, ez idő alatt munkáikat országszerte körülbelül 200–250 kiállításon láthatta a nagyközönség. Az alkotó 1981 óta vadászik és a Vadászati Kulturális Egyesület alapító tagja, melyhez 2019-ben Ágnes is csatlakozott.

A kiállítás július 3-ig tekinthető meg a művelődési ház nyitvatartási idejében (hétfőtől péntekig 9–12 és 13–17 óra között).

 

 

 

 

Cikk kép
Cikk kép