A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit.

 

A gazdag programkínálatban mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja ‒ írta az Agrárminisztérium (AM) az MTI‒nek pénteken küldött közleményében.

Hozzátették: a végtelen puszta „elragadó varázsát” felfedezhetik gyalogosan, szekérrel, kisvonattal, e‒kerékpárral vagy csónakkal, de elektromos kisbusszal, esetleg terepjáróval is.

A Hortobágyi Vadasparkban találkozhatnak az igazi vad Hortobággyal: farkasokkal, vadlovakkal, rekonstruált őstulokkal, keselyűkkel, pelikánokkal, sasokkal és számtalan vízi és ragadozó madárral. A szafari túrákon részt vevők testközelből láthatják a különleges vadlovakat.

A Hortobágyi‒halastavak gyalogosan és kisvonattal bejárva is feltárja szemünk előtt a Hortobágy gazdag vízi és parti madárvilágát ‒ fogalmazott a tárca. Kócsagok és más gémfélék, gulipánok, szerkők, nyári ludak, bíbicek, parti madarak, kárókatonák, de a ritka batlák és kanalasgémek is fészkelnek a területen ‒ sorolták.

A halastavaknak gazdag a növényvilága is. Lépten‒nyomon találhatunk védett és csodálatos sárga színű tündérfátyolt, vagy a fehér virágú tündérrózsát. A területen kerékpározni is lehet, melyhez kölcsönzési lehetőség biztosított ‒ fűzték hozzá.

Mint írták, a puszta vadállatai mellett megcsodálhatjuk a végtelen rónaságon ma legelő szürke marhák, nóniusz lovak és rackajuhok csapatait. Bejárhatjuk szekéren a puszta egy szegletét, ha felkeressük Mátán a Mátai Ménes telephelyét, ahonnan egész évben indulnak a szekérprogramok. A program során találkozhatunk nemcsak az őshonos magyar háziállatokkal, de az őket vigyázó hortobágyi pásztorokkal, és a puszta ötössel nyargaló csikóssal.

Az őshonos nagytestű legelő állatokon túl a tanyasi udvar egyéb apró jószágait is bemutatja a Pusztai Állatpark, ahol állatsimogató várja a kisebbeket.  Bejárhatjuk csónakkal a Hortobágy‒folyó egy rövidke szakaszát, a Kilenclyukú híd környékét. S aki a víz felett szeretne sétálni, annak is teljesülhet vágya. Látogasson el a nemzeti park Tisza‒tavi tanösvényére, a Vízi Sétányra, amely Poroszlóról kishajó járatokkal érhető el ‒ tette hozzá a tárca.

A minisztérium kitért arra, hogy nyáron folyamatosan elérhetőek a naplemente szafari túrák, e‒bike kerékpártúrák, gyalogos, vagy kisvonatos madarász túrák. Az augusztus egyik szenzációja, a Perseidák‒meteorraj látványos csillaghullást eredményező megjelenésére szervezett Hullócsillagok éjszakája programsorozat várja azokat, akik az esti, fényszennyezésmentes hortobágyi égboltot szeretnék megcsodálni.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság tájvédelmi körzetei között a Tiszakürti Arborétumot nem érdemes kihagynia azoknak, akik Kecskemét, Lakitelek, Tiszakécske, vagy Cserkeszőlő térségében töltik a vakációt. A Tisza‒ártér védett parkjában tehetnek kellemes sétát, megismerhetik a híres angolpark építő Bolza család Tisza‒parti birodalmának ékkövét.

Szatmári kalandozásaik során érdemes felkeresni Cégénydányádon a Kende‒Kölcsey család egykori birtokát, ahol kastélytörténeti kiállítás, illetve a park több mint 180 éves platánfája, az Öreg Hölgy várja az érdeklődőket, melynek hírneve kialakulásában nem kis szerepe volt az Év fája megmérettetésnek ‒ fogalmazott az Agrárminisztérium.

A Kaszonyi‒hegy tanösvényen, Barabás település határában az Alföld vulkánján járhatunk, ahonnan szép időben csodálatos panoráma nyílik a Kárpátok előterére, kirajzolódnak innen a Róna‒havas és a távolabbi Máramarosi‒havasok vonulatai is ‒ hívta fel a figyelmet a tárca.

A beregi és nyírségi lápok a régi földtörténeti korok hidegebb klímához szokott élővilágának máig fennmaradt menedékei, s a régi folyómedrekben tudtak kialakulni. Felfedezhetik a Kokad határában található Daru‒lápot, mely Debrecentől csupán egy „daruugrásra” található ‒ olvasható a közleményben.

A nemzeti park eseményeit a www.hnp.hu/turizmus oldalon követhetik.