A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Február 23-án 18 órakor veszi kezdetét a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáit, aktualitásait tárgyaló programsorozat következő állomása Komárom-Esztergom vármegyében, Tatabányán.

 

A Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) idei célkitűzésében szeretne teret biztosítani a vadgazdálkodás és a vadászat lokális témáinak, aktualitásainak megtárgyalására ott, ahol ennek valóban helyi jelentősége van. Ennek jegyében valósul meg az OMVK Komárom-Esztergom vármegyei Területi Szervezetével együttműködve a második Nimród Fórum, Tatabányán.

A program előkészületeiről, hátteréről az OMVK Komárom-Esztergom vármegyei Területi Szervezetének elnökét, Szalai Árpádot kérdeztük.

– A programsorozatnak megfelelően Tatabányán is 3 előadással készülünk az érdeklődők számára, viszont ezúttal – az első fórummal ellentétben – nem kifejezetten a szakma tudományos oldalát szeretnénk megmutatni, hanem egy kissé más szemszögből közelítettünk – részletezi az elnök.

A rendezvényt a vármegye székhelyének egyik legpatinásabb épületében, a „Tulipános Házban” rendezik meg, mely egykor a régi bányakapitányság kaszinótermeként adott helyet az akkori bányászvezetők összejöveteleinek.

– Az épületet gyönyörűen restaurálták, úgy gondoltuk, az ide látogatók tetszését is el fogja nyerni, továbbá méltó helyként szolgál a fórum számára is. Így mind a helyszín, mind az időpont alkalmas lesz arra, hogy egy kicsit más nézőpontból tekinthessenek a szakmai témákra a nem szakmabeli érdeklődők is – magyarázza Szalai Árpád.

Halmi Péter Pál vadászfilmes előadásával kezdődik majd a program, Fotótechnikai eszközök használata a vadászat során címmel, mely téma ugyan könnyednek ígérkezik, de arra tervez rávilágítani, milyen nagy jelentőséggel is bírnak az említésre kerülő gépek és készülékek a vadászat, vadgazdálkodás, és az ezzel kapcsolatos információgyűjtés és dokumentáció tekintetében. Az előadó abba enged betekintést, hogy ezek az eszközök miként tudják akár a hivatásos vadászok mindennapi munkáját is megkönnyíteni.

– Egy adott vadászati idényben kiszemelt és lencsevégre kapott vad fotóját utólagosan elemezve láthatunk további részleteket, jellemvonásokat az állatról, esetlegesen, hogy terítékre hozható-e vagy sem, ezek sokszor nagy segítséget jelentenek – hangsúlyozza a területi szervezet elnöke.

Hogy vadászat, vadgazdálkodás tekintetében milyen vármegyei aktualitást emelnek ki a szervezők, arról Szalai Árpád így fogalmaz:

 A Vértes vadgazdálkodásának története, különös tekintettel a gímszarvasra címmel választottuk Tamás Antal érdekes és kimerítő előadását – majd hozzátette: a szervezeti tagok többségének már volt szerencséje az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztály referensének prezentációját meghallgatnia, így mindenkit biztosíthatnak afelől, hogy a szakmaiságból, a vadat érintő lokális kérdéskörökből sem lesz hiány az este folyamán.

A képzeletbeli színpadra harmadikként a Hangvadász Kürtegyüttes lép majd, akik vezetőjük, Juhász Csaba irányításával fogják bemutatni az egyes vadászkürtöket, azok hangzását, különböző szólamokat szólaltatnak meg a különböző hangszerekkel, ismertetve azok különbözőségeit, egyediségeit, és egyáltalán az egész – nem csak vadász – kürtölést, mint műfajt, a klasszikustól a könnyűzenéig.

A szervezők arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyszín befogadóképessége miatt az esemény előzetes regisztrációhoz kötött. A parkolás a Népház utcában, a West étterem és a Jászai Mari Színház parkolójában lesz megoldott.

A rendezvény házigazdája és moderátora továbbra is Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese lesz.