A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A különböző állatfajokat távol tartó ultrahangos riasztó eszközök között dr. Tari Tamás, a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének adjunktusa segít eligazodni.

 

– Alapvető működési elvük, hogy hangot bocsájtanak ki, melynek frekvenciája 20 kHz fölötti, emberi fül által nem hallható ultrahang – fogalmazott dr. Tari Tamás. – A vad számára azonban kifejezetten zavaró, ezért az érintett területen hosszú ideig nem marad meg. Az ultrahangos vadriasztók használhatóságát, hatékonyságát több tényező is befolyásolja.

A fizikai sajátosságok közül beszélni kell a hangerőről, ami alapvetően meghatározza a hatótávolságot. Kisebb védendő területen gyengébb kapacitású hangszórók is elegendők lehetnek, nagyobb területnél azonban már lényeges, hogy nagyobb kapacitású hangszórók álljanak rendelkezésre, ezzel növelve a hatókört.

Figyelembe kell venni a hang terjedésének sajátosságait is. A hatékony területvédelemhez mindenképpen olyan eszköz kell, amely 360°-ban képes a hangot kibocsájtani, ehhez több hangszóró jelenléte szükséges az eszközön. Az egy hangszóróval ellátott eszközök alapvetően sávos védelmet biztosítanak.

Az elhelyezés során figyelembe kell venni, hogy amennyiben a hanghullámok nekiütköznek egy tárgynak (felületnek), visszaverődnek abban a szögben, ahogy érkeztek, s egyes jellemzői (amplitúdó) megváltozhatnak, sőt, az akadály anyagától függően a hang egy része el is nyelődhet. Így a visszavert hang riasztó hatékonysága csökkenhet. Szintén befolyásolja a hang terjedését a talajfelszín: minél egyenletesebb, annál kevésbé van hatással a hangra, minél egyenlőtlenebb, annál inkább kell számolni a hang módosulásával. Ezért például mezőgazdasági területen elhelyezett eszköz esetében a telepítési magasságot szükség szerint változtatni kell a kultúra magasságnövekedésének függvényében, valamint figyelembe kell venni a domborzat sajátosságait.

A hang terjedését nagyban befolyásolja továbbá a szél erőssége és annak iránya, ezért a telepítéskor célszerű figyelembe venni az uralkodó szélirányt; szeles napok idején pedig fokozottan figyelni a hatékonyságra, szükség esetén indokolt lehet az eszközök áthelyezése is.

Egyes eszközök sajátossága, hogy különböző rezgésfrekvencián képesek működni és ezek határozzák meg alapvetően, hogy mely vadfaj ellen hatásosak. A gyártók általában ezt közlik, ám a fajon belül is lehetnek érzékeny és kevésbé érzékeny egyedek, másrészt az eszközök a gyártási minőségtől függően nem minden esetben tudják biztosítani a megfelelő riasztó hatást. Folyamatos használat mellett számolni kell a hozzászokás lehetőségével is, amely csökkenthető az időközönkét variálódó frekvenciákkal – mondta dr. Tari Tamás.

Ultrahangos riasztás esetében is fontos az alapos tervezés. A szakember szerint a típus kiválasztása előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy milyen céllal és milyen körülmények között szeretnénk használni az eszközt. Az interneten ma már minden megtalálható, sokszor olcsóbban is, mint egy szaküzletben, mégis célszerű arra törekedni, hogy biztos forrásból vásároljunk olyan eszközöket, melyek megfelelő szervizháttérrel rendelkeznek. Érdemes továbbá a választás előtt az ágazati tapasztalatokról érdeklődni, fórumokon, közösségi médiás csoportokban. A megfelelően kiválasztott eszköz, megfelelő hálózatban és megfelelő módon telepítve lehetőséget biztosít a megfelelő védelemre. Azt azonban soha ne feledjük: a hatékonyság térben és időben változhat az időjárási körülményektől, a vegetáció képének változásától és a vad egyedi viselkedésétől függően.