A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ezzel a címmel jelent meg Balogh Márta, a Petesmalmi Vidrapark vezetőjének új könyve, mely egy kis vidra egy évét meséli el.

 

Ennek apropóján beszélgettünk a szakemberrel.

– A Somogy Természetvédelmi Szervezet 1998-ban elsődlegesen madárvédelmi célokkal vásárolta meg Petesmalomban a közel 100 hektáros fás-tavas területet, mely később – a vidrák érkezésével – vidraparadicsommá nőtte ki magát. Míg Nyugat-Európából már szinte teljesen eltűnt a menyétféle ragadozó, addig hazánk, kiváltképp Belső-Somogy európai „vidra-nagyhatalom” – kezdte Balogh Márta.

 

A parkban a látogatók természetes környezetben figyelhetik meg a vidrákat. Tomi és Boni állandó lakók, velük naponta háromszor látványetetést végeznek, ez a program nagyon népszerű a vendégek körében.

– Mindent azonban nem tudunk megmutatni és új könyvem, – amely egy kis vidra felnevelésének és elengedésének története – a park hétköznapjaiba enged betekintést. Pedró volt a 70. védencem, különösen közel állt a szívemhez, fényt és mosolyt hozott az életembe, bízom benne, hogy a kiadvány sok örömteli percet szerez majd az olvasóknak is. Szeptember 7-én 10 órától 16 óráig dedikálással egybekötött könyvbemutatót tartunk Petesmalomban, melyre szeretettel várok minden érdeklődőt – hangsúlyozta a szerző.

 

Balogh Márta segítségével ez idáig 74 vidra kapta vissza a szabadságát. Ha készek az önálló életre, akkor a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek segítségével történik a vidrák kihelyezése a természetbe.

– A helyi nemzeti park munkatársaival egyeztetve egy olyan természetvédelmi területen engedjük el az állatokat, ahol kevés a vidra és kevés az ember. Tavasszal 4 kis vidrát – Orsikát, Olivért, Dórit és Dollyt – engedtünk szabadon, kettőt a Kis-Balatonon, kettőt a Nagyberekben. Orsika Oroszlányból került hozzám tavaly nyáron, Olivért a vízimentők hozták, Dórit és Dollyt pedig Sárszentmihályon egy olajosaknából mentették ki a munkások. Ők 5-6 hetesen érkeztek hozzám, 3 hónapig cumis hozzátáplálás zajlott, és utána kerültek ki a vidraóvodába. A kis védencek fejlettségi szintjüktől függően általában 9-12 hónapig maradnak Petesmalomban – magyarázta Márta – és hozzátette: jelenleg Tomi és Boni láthatóak a parkban. Sajnos őket az emberi butaság miatt nem tudtuk visszatelepíteni a természetes környezetükbe. Nem győzöm hangsúlyozni, ha vadállat kölyköt találunk, akkor tegyük bele egy dobozba, helyezzük biztonságba és a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk szakemberhez, ne kísérletezzünk vele otthon, mert felnevelésük mindenképpen szakértelmet igényel – hívta fel a figyelmet Balogh Márta.

 

 

Cikk kép
Cikk kép