A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Mára már az ország 86 százalékán megtalálhatóak.

A faj átlagos éves növekedési üteme eléri a 40 százalékot, így a magyarországi lehet a legnagyobb populáció Európában – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

Magyarország volt az egyik első ország Európában, ahol az aranysakál az 1980-as éveket követően ismét megjelent, ennek ellenére a ragadozót a magyar Vöröskönyv szerzői 1989-ben kihaltnak tekintették. De az elmúlt évtizedekben sebesen elterjedt Európa-szerte.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár 1995-től 2021-ig terjedő adatai alapján a MATE kutatói a faj térbeli terjeszkedését és populációdinamikáját vizsgálták: az aranysakál elterjedési területének bővülése Magyarországon a délnyugati régióban, a Dráva feletti részen kezdődött, amely állományok nagyon gyors növekedést mutattak, és a faj terjedése továbbra is hasonló ütemű maradt – elemezte az adatokat a Greenfo.

Időközben az ország északkeleti és északnyugati részén is új állományok alakultak ki, ezek az újonnan betelepült populációk tovább bővültek, és további területeket foglaltak el a központi régióban. Az aranysakál sikeresen meghódította az egész országot, kivéve a legészakibb és északnyugati csücsökben lévő területeket.

A populáció terjeszkedési üteme csupán az utolsó években csökkent, ami arra enged következtetni, hogy az aranysakál populáció – amely elérheti a 60 ezer egyedet is – hamarosan stabilizálódik, hiszen a növekedés elérte a maximumot Magyarországon.