A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Szeptember. Gímszarvas. Bőgés. Vadászat. Hagyomány. Fotózás. Lexikon. Vadkár. Interjúk. Sólyom-díj. Felszerelés. Bor. Kuponakció... Mi más kellhet még?!

A főidény kezdetére, szeptemberi számunkban különböző akciókat biztosító kuponokkal is készültünk az újságunkat fellapozók számára, keressék a kedvezményeket lapunk első oldalain.

Vezércikkünk témája ezúttal a gímbikák utánkeresése, vérebvezetőket kérdeztünk legérdekesebb, legtanulságosabb eseteikről, ezt egészíti ki dr. Buzgó József összefoglalója a magyar „vérebezés” történetéről.

A gímszarvas hazánk emblematikus vadfaja, melynek agancsalakulása, az agancs formakincse régóta foglalkoztatja a kutatókat, vadgazdákat. Mondhatni, örök vitatéma a „keleti” és a „nyugati” típusú agancsok közötti különbség, illetve ezeknek a típusoknak az előfordulása a hazai gímszarvasállományban. Dr. Jánoska Ferenc e havi cikkében ezt a kérdéskört járja körül.

Juhász Ferenc egy szeptemberi hegyvidéki bikavadászatát meséli el, mely történet a szerző hamarosan megjelenő, gímszarvasokról szóló, új kötetében is szerepelni fog.

A bőgés tetőfokán címmel Mesterházi József fotóriportját is megtalálják, mely tökéletes hangulati indítást ad. A fotós Nagyvázsony környékén, a Kab-hegy lábánál tavaly szeptemberben, a bőgés legintenzívebb napjaiban készült fotósorozatát küldte el számunkra.

Vadászati kisokosunk következő részében a gímszarvas került képletesen terítékre.

Zsanára, majd a Kissárrétbe, Nagyvárad alá, Komádiba is ellátogattunk a bőgés kezdetére, hogy megfejtsük, a gímszarvas jelenléte az apróvadas területeken átok-e, avagy áldás.

Tóth Csaba az Új-zélandi laborbikákról összegezte gondolatait és a tényeket, miként volt a magyar nagyvadnak szerepe egy távoli szarvasállományban. Hidvégi Béla pedig, az SCI álláspontját figyelembe véve véleményezi a karámban nevelést, az ilyetén módon nevelt agancsok bemutatását, kiegészítve amerikai, kanadai tapasztalataival.

Éltető hagyományaink sorozatunk 16. részében az irigység, önzetlenség került tárgyalásra.

E havi interjúnkat Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével, a vadkárhelyzet jegyében készítettük, arra is kitérve, milyen piaci történésekre számíthatnak a továbbiakban a vadászatra jogosultak.

Szeptemberi lapszámunkban a 2022-es évi hivatásos vadászok országos megmérettetésének győztesével, a Somogy megyei Andrási Zsolttal is beszélgettünk.

Az állami erdőgazdaságainkat bemutató sorozatunk végén, a mintegy 60 ezer hektáron, két megye állami területein gazdálkodó Nyírerdő Zrt. kerül ismertetésre.

Hogy milyen volt a vadgazdálkodás az egykori vadparadicsomban, Pusztaszeren, arról Pinjung Emil e havi cikkében olvashatnak részletesen.

Szerkesztőnk ezúttal azért akasztotta szögre egy nap erejéig a klaviatúrát, hogy Győrszentivánra, Hangyál József sípkészítő mesterhez látogasson, hogy elkészítse első saját őzhívó sípját. Útjára Őrhalmi Csabát – lapunk hasábjain is többször publikált szakembert, a vadhívás egyik kortárs „tudóját” – is „magával vitte”, így első kézből kaphatott az elkészült darabhoz sípoktatást is.

Lapunk természetfotósai közül Szerencsi Gábor „mutatkozik be” sorozatunk következő részében.

A legendás vérebvezetőről, Sas Emilről, az igazán tájba illő jágeremberről készült portrénkat is megtalálják szeptemberi számunkban.

Széchenyi Zsigmond az Ahogy elkezdődött… könyvének Mileschau című fejezetében a mottóban idézett módon emlékszik a hajdani erdészek ünneplőruhájának tartozékára – a szarvasgyilokra. Ezúttal egy ilyen eszközről, Széchenyi Viktor ezüstszerelékes vadásztőréről emlékezünk meg.

Az irodalmi pályázatunk idei győztesének Kittenberger Kálmánhoz írt levelét is bemutatjuk újságunkban, s ezzel Hergát Rudolf tudhatja magáénak az első Sólyom-díjat.

A magyar vadászat történelméből bemutatott trófeák következője Marion Schuster gímbikája.

A Magyar Közlöny idei, 128. számában megjelent a vadászvizsgát megelőző tanfolyamról, a vadászvizsgáról, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral, magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsgákról szóló 19/2022. (VII.29.) AM rendelet. Lapunkban olvasható az Országos Magyar Vadászkamara beszámolója a változásokról.

Felszerelés rovatunkban Kecskés Róbert ezúttal a külföldről való puskavásárláshoz szedte össze tanácsait.

Tőtős Lehel szerint minden vadász életében eljön az a pillanat, mikor úgy érzi, gavallér golyóssal zsákmányolna. Valahol itt tart ő maga is, ennek okán a F.A.I.R. K500-ast vette górcső alá.

Svéd acél. Hogy honnan is jön és hogyan kapcsolódik a vadászathoz? Megpróbáljuk megválaszolni egy svéd késgyártó – már hazánkban is elérhető – termékein keresztül.

Ajánlónkban pedig fogadják szeretettel az etyeki Haraszthy pincészet SI2, vagyis Sir Irsai2 névre hallgató gyöngyöző borát.