A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Csak a kenyai Amboseli Nemzeti Parkban több mint hatezer nagyvad pusztult el az utóbbi fél évben a tartós aszály miatt - közölte kedden a Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW).

 

Az IFAW szerint a feljegyzések négy évtizeddel ezelőtti kezdete óta még sosem pusztult el ennyi állat a szárazság miatt. "A rövid esőzések nem elegendőek arra, hogy a vadállatok számára létfontosságú növényzet regenerálódjon" - ismertette Robert Kless, az alap németországi vezetője.

Mindez katasztrofális hatással van a Kilimandzsáró lábánál található, a turisták körében közkedvelt nemzeti park állatvilágára. A júniustól novemberig tartó időszakban mintegy 130 elefánt, 3900 gnú és 1400 zebra esett áldozatul a szárazságnak. A veszélyeztetett maszájzsiráfok állományából is több mint 90 példány pusztult el.

A kenyai Vadvilág Képző- és Kutatóintézet (WRTI) már tavaly jelentette, hogy a februártól októberig tartó időszakban 205 elefánt veszett oda.

Az Amboseli Nemzeti Park mellett a Tsavo, illetve a Samburu rezervátumokat is sújtotta tavaly a szárazság. A Samburuban például egy etetési program dacára a veszélyeztetett Grevy-zebrafaj mintegy ötven példánya múlt ki.

A gazdag állatvilága miatt kedvelt turisztikai célnak számító Kenya 40 éve nem tapasztalt szárazsággal kénytelen szembenézni. Kless szerint legalább három - csapadékban gazdag - évre van szükség ahhoz, hogy a helyzet normalizálódjon.