A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Immáron tizenegyedik alkalommal rendezték meg a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészetének szervezésében a trófeaszemlét.

Az eseményre a Sáskalaposi Vadászház környezetében, az „Egy a Természettel” világkiállítási emlékerdő közvetlen szomszédságában található sportpályáján.

A borongós, esőbe hajló idő ellenére népes közönség előtt köszöntötte a megjelenteket Sulyok Ferenc vezérigazgató, aki Nagy Endre nyugalmazott fővadász örök érvényű igazságával kezdte ismertetőjét, „a vadban nem lehet csalódni.”

Az idei év vadászvendég várása is kellő izgalommal telt, a vírus-helyzet, a gazdasági problémák, terményárak alakulása, mind jelentős bizonytalansági tényezőként játszott szerepet a vadgazdálkodásban.

Vezérigazgató köszönetet mondott a vendégeknek, a szakszemélyzetnek, segítőknek, akik áldozatos munkájukkal hozzájárultak az idei év sikeréhez, külön kiemelve a kistérségi együttműködés szükségességét, ami nélkül nincsen sikeres dámgazdálkodás, és ebben kiváló partnerekre találtak a balotaszállási és kisszállási vadászokban.

Tóth Attila, a házigazda erdészet igazgatója ismertette a felkészülési időszak okozta nehézségeket, mint például a száz éve nem tapasztalt aszályt és az ebből következő vízhiányt, amit tizenöt napelemes kúttal enyhítettek, így a 10 köbméteres kisméretű erdei tavak oázisként segítették a túlélést az állatvilágnak. A felkészülés költségei jelentősen növekedtek, de a tömegek alakulása ezt némiképpen kompenzálja.

Az erdészet két vadászterületén a vadászvendégek által barcogásban elejtett dámbikák száma 48 volt, ehhez az elejtési eredményhez a mélykúti vadaskert 7, a kelebiai vadászterület 41 bikával járult hozzá. A kelebiai agancsok közül 27 arany, 8 ezüst és 1 bronz minősítést kapott. Mélykútról 1 arany- és 1 ezüstérmes bika került terítékre. A kelebiai területrész érmes átlagtömege 4,73 kg lett, és 11 trófea tömege haladta meg vagy érte el a vadászálomszerű 5 kilogrammot. A legnagyobb tömegű lapátos 5,91 kg és 209,18 CIC pontot kapott a bírálaton.

A szakmai beszélgetések során Vér István fővadász elmondta, hogy szeptember végén beindult a barcogás, október 16. körül elcsendesedett az erdő, majd varázsütés-szerűen újraindult, és az elvárásoknak megfelelően zárult az idei év.

A kiváló hangulatú baráti diskurálások a fehér asztal mellett folytatódtak, vadászünnepként tekintve a magas színvonalon megszervezett rendezvényre.

Kammermann Péter

Tájegységi fővadász

Duna-Tisza közi táji vezető

Cikk kép
Cikk kép