A link vágólapra másolva!
Fotó: Illusztráció, gímszarvasbika a Bradgate Parkban, Leicestershire megyében, Angliában
Fotó: Illusztráció, gímszarvasbika a Bradgate Parkban, Leicestershire megyében, Angliában

Egy brit parlamenti miniszter szerint a bankok megpróbálják „eltörölni a vidéket”. A kijelentésről azután cikkezett a nagymúltú The Telegraph, miután kiderült: számos lövészettel foglalkozó vállalkozás/klub számláit szüntették meg bankok, amelyeknek köze van a vadászathoz is.

 

A tárgykörbe tartozó szervezetek számára számlával kapcsolatos szolgáltatást, vagy hitelezést megtagadó cégek között nagynevű bankok is szerepelnek. A The Telegraph cikkében a HSBC, a Barclays, a Lloyds és a NatWest neve is megjelent.

Neil Parish volt konzervatív képviselő, egyben farmer a GB Newsnak így nyilatkozott a történések kapcsán: „A szóban forgó klubok közül számos végez kiváló vadvilág- és természetmegőrző munkát, ez a tevékenység pedig egyértelműen a vidékhez tartozik. Érthetetlen, hogy bankok miként hihetik magukról azt, hogy joguk van bíráskodni a tevékenységünk kapcsán, és itt nem csak a vidéken végzett munkára gondolok.”

A Brit Lövész- és Természetvédelmi Egyesület (BASC) friss kutatásából – amelyet Andrew Griffith, a brit kincstár gazdasági titkárának küldtek meg – kiderül: a lövészklubok és a szakmai szervezetek 37 százaléka esetében fordult elő nem várt, hirtelen bankszámla-megszüntetés. A megkérdezettek 33 százaléka mondta azt, hogy a számlát az HSBC, 22 százaléka, hogy a Barclays és 6 százaléka, hogy a NatWest szüntette meg.

A gazdasági titkár a The Telegraphnak elmondta: „A parlament döntése alapján a vidéki sporttevékenységek továbbra is törvényes gyakorlatok maradnak. Egy vidéki választókerületet képviselve tudom, hogy ezek a szervezetek jelentősen hozzájárulhatnak a helyi gazdaságokhoz, a vidék fenntartásához. A kormány egyértelművé tette, hogy az ügyfeleknek világos és átlátható indokokat kell adni a számla vagy szolgáltatás megszüntetésére, valamint a felmondási idő meghosszabbítására. A bankok nem »bújhatnak« a pénzügyi szabályozás mögé.”

Az érintett pénzintézetek szinte mindegyike kommentálta a történteket. A NatWest szóvivője például kifejtette: továbbra is folytatják a szolgáltatásokat azoknak a kluboknak és vállalkozásoknak, amelyek megfelelnek a jogi, engedélyezési és átvilágítási követelményeknek.

Vadászattal kapcsolatban legutóbb tavaly foglalkoztunk Nagy-Britanniával, akkor a trófeaimport jelentős korlátozása volt a téma. Az ügyről szóló Rókamáj podcast beszélgetést ide kattintva hallgathatja meg.