A link vágólapra másolva!

Rendhagyó Nimród Fórumra került sor május 25-én, a sepsiszentgyörgyi SepsiBook könyvvásár keretein belül, ahol lapunk saját standdal is részt vett. A vásárnak otthont adó Sepsi Aréna konferenciatermében találkoztak a helyi vadászok, hogy a Magyarországon már több mint egy éve futó Nimród Fórum konferenciasorozat keretében tanácskozzanak a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászat, valamint annak kultúrája kapcsán. A konferencia megvalósításában ezúttal a Vadon Egyesület volt lapunk segítségére.

A Székely Vadászkürt Egyesület által elfújt Üdvözlés és Tisztelet fanfár után Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója házigazdaként köszöntötte az érdeklődő közönséget, aki rögtön felkérte Kovács Zoltánt, a Nimród Vadászújság főszerkesztőjét köszöntőjének megtartására. A főszerkesztő kiemelte: a vadászati hagyományok ápolása és a szakmai diskurzus nem csak magyar, hanem kárpát-medencei ügy, amiért különösen fontos, hogy a Nimród Fórum Erdélybe is el tudott látogatni. Antal Árpád András Sepsiszentgyörgy polgármestere nevében Magyarósi Imola adta át a városvezető köszönetét mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ez a rendezvény létrejöhetett, őt követően Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke szintén köszönetét fejezte ki a konferencia létrejöttében részt vállalóknak, külön méltatta Kovács Zoltán főszerkesztőt nem csak e rendezvény, hanem a helyi vadászokhoz kötődő baráti viszonya kapcsán is.

Első programpontként Tamás Sándor A világelső zergebak címet viselő, a Nimród Füzetek sorozat első kiadványának bemutatójára került sor. A moderátor szerepét Sárkány Árpád töltötte be, ő és a szerző egy beszélgetés keretében tekintették át az író vadfajhoz fűződő viszonyát és a kiadvány létrejöttének hátterét, majd külön előadás keretében Tamás Sándor részleteiben mutatta be az elkészült kiadványt.

Második előadóként Kókai Márton, a Nimród Vadászújság szerkesztője vezette be a közönséget a vadászetika és a vadászati hagyományok és szokások világába. Előadásában érzékletesen szemléltette a többi közt a töretek használatának korai és modern aspektusait, a terítékkészítés hangsúlyos szempontjait, vagy éppen a vadászok teríték melletti viselkedési szabályait.

Dr. Farkas Attila, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kar Élettudományi tanszékének adjunktusa előadásában a székelyföldi vadgazdálkodás mennyiségi értékelésére helyezte a hangsúlyt. A szakember tudományos igényességgel jellemezte a történelmi Székelyföld területén vadászható fajok, különös tekintettel az őz, a gímszarvas, a vaddisznó és a mezei nyúl állománynagyságát, a terület e fajokat érintő vadgazdálkodási sajátosságait Kovászna, Hargita és Maros megye vonatkozásában.

Utolsó előadóként Birtalan István, a Gyergyószentmiklósi Vadász-Horgász Egyesület elnöke lépett a pulpitushoz, aki előadásában a székelyföldi őzgazdálkodás helyzetét és lehetőségeit vette számba. Az őzállomány történeti alakulása és jelenlegi helyzete kapcsán elmondta, hogy a román vadgazdálkodás méltatlanul elhanyagolt faja az őz, amelyben sokkal nagyobb potenciál rejlik a jelenlegi hasznosításával szemben. Előadásában számba vette az őzzel való tudatos gazdálkodás előnyeit és helyi nehézségeit, illetve az őzvadászatok értékesítési lehetőségeit is.

A fórumon elhangzott előadásokat követően a Nimród Vadászújság standjánál az érdeklődők dedikáltathatták a frissen bemutatott Nimród Füzetek első kiadványát a szerzővel.