A link vágólapra másolva!

Botswana elnöke azzal fenyegette meg Németországot, hogy húszezer elefántot küld az európai országnak. Az afrikai ország államfőjét ugyanis felbőszítette, hogy Berlin bírálta az elefántok vadászatát és a trófeák exportját. Az államfő szerint országa csupán az elefánt állományát szabályozza.

 

„Éljenek a németek úgy az állatokkal, mint ahogy nekünk akarják diktálni” – jelentette ki Mokgweetsi Masisi botswanai elnök a Bild című napilap internetes változatában kedden közölt interjúban. „Ez nem vicc” – tette hozzá az ajánlatról.

„Szívesen adnánk ilyen ajándékot Németországnak” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az ajándék elutasítását nem fogadnák el.

A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődött Botswanában él a világ legnépesebb elefántállománya – mintegy 130 ezer egyed – amellyel az elnök szerint nehéz az együttélés. Mokgweetsi Masis megemlítette, hogy az elefántok emberekre, falvakra és megművelt területekre támadnak.

A zöldek vezette német környezetvédelmi minisztérium az elefántvadászok trófeáit vette célkeresztbe. A tárca idén kilátásba helyezte a trófeák importjának szigorúbb korlátozását a vadorzással kapcsolatos gondokra hivatkozva.

A német minisztérium szóvivője kedden közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy tárgyalásokat folytatnak az Európai Unión belül a kötelező importengedélyeknek más védett fajokra történtő kiterjesztéséről.

„Németország a legnagyobb vadásztrófea-importőr az EU-n belül, és ebből a szempontból különleges a felelőssége” – tette hozzá a szóvivő.

Masisi elnök tervezett "ajándékával" kapcsolatban a szóvivő közölte, hogy Botswana az ügyben még nem lépett kapcsolatba Németországgal.

Botswana 2019-ben feloldotta az öt évvel korábban az elefántállomány és más fajok védelmében elrendelt teljes vadászati tilalmat. A döntés felháborította a környezetvédőket, miközben a kereskedelmi célú vadászat fontos helyi bevételi forrás. Botswana azóta éves kvótát ad ki a vadászható fajokra.

 

 Az ország 8000 elefántot kínált fel Angolának és 500-at Mozambiknak 2022-ben.