A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei bőgés egyik kiemelt híre volt, hogy a Mátrában terítékre hozták Heves megye legnagyobb gímbikáját, amelyhez fogható több mint 40 éve nem esett.

 

A megyei bírálaton 230,94 nemzetközi pontot kapott a páratlan 26-os, 11,70 kg tömegű trófea. A 12 éves bikát Kokovai Árpád, a Parádi Várhegy Vadásztársaság tagja hozta terítékre, Recsk határában. Lehet, hogy Zalában, Somogyban vagy Gemencen születnek nagyobb trófeák is, de a Mátrában ez hatalmas eredmény, amelyet gondos és türelmes gazdálkodás előzött meg.

A méltán büszke és boldog vadász évtizedek óta járja Recsk és Parád környéki erdőket, cserkelőutakat. Mint elmondta, a vadásztársaságnál az ő kezdeményezésére döntöttek úgy, hogy 5 évig nem ejtenek koronás agancsú bikát. Az eredmény látszik, mert már sok ígéretes és néhány érett, 10 kg körüli agancsú bikát ismernek a környéken. Utóbbiak között tűnt fel az idei év megyei rekordja, amelynek hullajtott agancsát évről évre, egyre nagyobb izgalommal tanulmányozták. Amikor az idei bőgésben megjelent, az alapos megfigyelés és a látottak elemzése után megszületett a döntés: eljött az idő a mátrai csodaszarvas elejtésére. Ezután több, lövés nélkül végződött találkozás következett, majd egy reggel alkalmas pillanat adódott a bika terítékre hozatalára.

Az öröm és hála mellett azt is kihangsúlyozza Kokovai Árpád, hogy nem a véletlen műve mindez, hanem valóban az 5 éves türelem hozta meg a jutalmát. Elmondja, hogy pályafutása során soha nem volt olyan ezen a területen, hogy 10 bikából 5 érmes legyen. Pedig az élőhely a leggyengébbek közé tartozik az országban.

Kovács István, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei Területei Szervezetének titkára is örömének ad hangot az eset kapcsán, majd hozzátette, hogy különösen fontos, hogy mindez egy regionális összefogás eredményeként történhetett meg. Mint elmondja, évekkel ezelőtt több vadászatra jogosult megalakította a Szövetség az Észak-Magyarországi Gímszarvasért Egyesületet, aminek keretében elhatározták, hogy kímélni fogják a középkorú koronás bikákat. Beszámol arról is, hogy eddig a megyében ritkaságnak számított a 10 kg feletti bika, évek teltek el úgy, hogy nem akadt ilyen. Most viszont érzékelhető a minőség javulása, erről tájékoztatják őt a megye hivatásos vadászai. A gazdasági vonatkozásokra is felhívja a figyelmet, miszerint a kifizetendő vadkár összegének növekedése feléjük is komoly problémát okoz a vadászatra jogosultaknak, miközben a gyengébb minőségű állomány értékesítési lehetőségei jóval csekélyebbek, mint az ország nyugati vidékein. Ezért is fontos, hogy amennyire az élőhelyi adottságok engedik, javítani kell a minőséget.

 

Cikk kép