A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Rövid és velős könyvajánló, amely a korszak és környezet megjelölésével és a stílust demonstráló idézettel segít eldöntenünk, hogy elolvassuk-e az ajánlott művet vagy olvassuk el.

 

Nem tagadom, egy kicsit nosztalgiával gondolok vissza az 1910-20-30-as évekre. Világháború, Trianon és mégis talpra állt a nemzet. Ennek egyik oka abban van, hogy a társadalom minden területén elkezdődött a tudatos kiútkeresés. Például megjelentek az úgynevezett népfőiskolák, ahol a falvak lakosait segítették olyan többlettudáshoz, amellyel eligazodhatnak a változásokban. Nem volt kivétel ez alól a vadgazdálkodás sem.

Gyöngyöshalászi Takách Gyula volt az egyike azoknak a jágereknek, akik irodalmiságukkal minden olvasást kedvelőhöz közel tudták vinni a természet szépségét. A „Vadászösvényeken” című írásában a következőt olvassuk a „Kísértetbika” elejtéséről:

„Mikor pedig a kelő nap első kíváncsi sugara átcsillant a hegyek gerincén, a szép tizenkettes bika már ott feküdt a puha gyepravatalon, s én szánalommal vegyített örömmel térdeltem mellette, gyönyörködve zömök, erős agancsában, és engesztelőleg simogattam a bőgéstől duzzadt, vastag nyakát.”