A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Mohácsi Járási Ügyészség orvvadászat, lopás, zártörés és hulladékgazdálkodás megsértésének bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben, akik négy év alatt több mint 190 vadat ejtettek el jogtalanul.

Az eset részleteiről dr. Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség sajtószóvivője tájékoztatta a Nimródot. Elmondta, az ügy két vádlottja egy magyar és egy szlovák férfi. Előbbi 2016 óta állt szerződéses kapcsolatban az ügyben sértettként szereplő vadásztársasággal. A szlovák férfi a magyar vadászra vonatkozó bérvadászati szerződés révén vadászhatott az említett területen.

A két vádlott négy év alatt a vadászati jogosultságon felül is vadászott, amelyre nem volt engedélyük, a vadászati tilalmi időszak sem tartotta vissza őket. Tiltott vadászati eszközöket is használtak. A vadhúst feldolgozták és adott esetben trófeával együtt ellopták. A maradványok elhantolásához a vadász egy ismerősét – az ügy harmadik vádlottját – kérte fel, aki egy közeli telephelyen munkagéppel gödröket ásott, majd azokat ott elásta.

A nyomozás során a szlovák vadász tanyáján – ahol a húsfeldolgozás folyt – a nyomozó hatóság jelentős mennyiségű húskészítményt foglalt le. A lefoglalással érintett tárgyak tekintetében a hatóság hatósági pecsétet alkalmazott, illetőleg figyelmeztette a két vadászt arra, hogy ha a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonják, bűncselekményt követnek el. Ennek ellenére a vádlottak a lefoglalást követő napon a hústermékeket a helyszínről elszállították, a lefoglalt dolgokat a végrehajtás alól elvonták. A két vadász a négy év alatt több, mint 80 millió forint kárt okozott. Az esetben legsúlyosabb tétel 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.