A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Állandó jellegű emlékkiállítás nyílt március 18-án, a siklósi várban, dr. Horváth Béla (1912–1998) trófeagyűjteményéből és tárgyi hagyatékából.

 

A neves orvos, a nagy tudású vadász és a köztiszteletben álló vadászati vezető egész élete Siklós városához és a Dráva menti tájhoz kötődött. A kiállításmegnyitó népes közönségét Riegl Gábor polgármester köszöntötte, egyebek mellett azt hangsúlyozva, hogy dr. Horváth Béla közkinccsé tett hagyatékával, mely jelentős idegenforgalmi vonzerőt is képvisel, még ma is szeretett városát szolgálja.

Dr. Horváth Béla életútját, szakmai és etika örökségét Békés Sándor, lapunk főmunkatársa méltatta. Mint elmondta, a nagy előd sok egyéb mellett azt a szemléletet hagyományozta ránk, hogy a vadászterület nem egyszerű tájrészlet, nem egyszerű élettér, hanem a haza egy olyan darabkája melyhez az igazvadász annak minden négyzetméteréhez, minden élőlényéhez felelősségérzettel, erős érzelmi szálakkal kötődik.

Az emlékkiállításon – melyet Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya vármegyei elnöke a Baranya Vadászkürtegyüttes közreműködésével nyitott meg –, sok egyéb mellett a híres sásos-lapi nagy bak és az 1971-ben elejtett, 235,7 nemzetközi ponttal jutalmazott török-erdei „csodaszarvas” trófeája is látható.