A link vágólapra másolva!

Tizedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. Nyíradony-Gúthpusztán, a Zöldház előtt láthatták az érdeklődők az őszi vadászati idényben terítékre került dám és gímszarvas trófeákat.

A trófeaszemle résztvevőit a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Hidas Tibor azt mondta, hogy nagyon eredményes időszakot zártak Gúthon, ahol 119 dámbikát ejtettek el a barcogás idején. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem csupán 119 vadászatot, hanem annál jóval nagyobb munkát jelentett. A vezérigazgató megköszönte a szakszemélyzet és a Zöldház személyzetének elhivatott munkáját. Ahhoz ugyanis, hogy a vendégek elégedetten távozzanak, elengedhetetlen a minőségi vendéglátás.

Misó Mihály, a Gúthi Erdészet vadászati ágazatvezetője rendhagyó módon foglalta össze az itteniek elmúlt időszakát. Sok száz megsütött rántotta és kipanírozott dámszelet, rengeteg edény elmosogatása, ágynemű kimosása, nagyon sok porszívózás, mérhetetlen mennyiségű szög beverése a magaslesekbe, több tízezer méter cserkelőút lesöprése, sok korai kelés és későn fekvés, sok családtól távol töltött idő, rengeteg késélezés, koponyatisztítás, papír, számla, igazolás megírása. Ezeket mind elvégezték az erdészet munkatársai – fogalmazott Misó Mihály.

Gúthra a magyar vendégeken kívül Ausztráliából, az Egyesült Államokból és az Európai Unió országaiból egyaránt érkeztek vadászok. Összesen 119 lapátos került terítékre, az átlagtömeg 4,11 kilogramm. 17 trófea haladta meg az 5 kilogrammot, 25 volt 4,5 és 5 kilogramm közötti, 24 pedig 4 és 4,5 kilogramm közötti. Az érmes arány 80 százalék lett: 14 trófea bronz-, 25 ezüst-, 56 pedig aranyérmet kapott a bírálaton. 200 nemzetközi pontnál többet tíz agancs ért el, ezek közül három meghaladta a 210 IP-t is.

Szeptemberben öt gímszarvasbikát ejtettek el a vadászterületen, az átlagtömeg 8,6 kilogramm lett. A legnagyobb trófea 10,18 kilogrammos volt. A bírálaton egy agancs arany, három pedig ezüstérmes minősítést kapott.