A link vágólapra másolva!

A Nyugat-Cserhát Vadásztársaság 18. alkalommal rendezett gím trófeaszemlét a cserháthalápi Bodó-völgyben.

 

A kissé borús, hűvös időjárás ellenére mintegy 150 fő részvételével zajlott az ünnep. Dr. Nagy Péter, a vadásztársaság elnöke köszöntőjében háláját és köszönetét fejezte ki a társaság hivatásos vadászai mellett valamennyi aktív tagnak és külsős szakembernek, akik önzetlenül és összehangoltan dolgoztak az siker érdekében a szeptemberi főbőgés időszakában. Megköszönte a bérvadászok támogatását is, akik már hosszú évek óta visszajáró, biztos résztvevői a szeptemberi szarvasbőgés varázslatának.

 

Az ünnepi megnyitót a 202. Nógrád-cserháti vadgazdálkodási tájegység fővadásza, Zám Zalán tartotta meg, aki hangsúlyozta a mennyiségileg helyes állománykezelés fontosságát annak érdekében, hogy végre a minőségi állományszabályozás léphessen előtérbe. A szakember kiemelte annak ok-okozati összefüggéseit, hogy miért szükséges a Cserhát gímszarvas állományának, azon belül is a fiatal korosztályba tartozó bikák erőteljes selejtezése, melyhez jelenleg a vadászatra jogosultak számára egyértelműen adottak a feltételek. A fővadász összefoglalójában az idei bőgés statisztikái mellett arra is kitért, hogy nemcsak az a fontos, amit a nagyérdemű jelenleg a trófeakoszorúban láthat, hanem az is, ami a területen kint maradt a hosszú távú minőségi fenntarthatóság érdekében.

 

– A társaság területén az idei bőgésben 67 gímszarvas bikát ejtettek el, ami bőgési időben rekord számot jelent. 9 kilogramm felett 1, 5-9 kilogramm között 27, 5 kilogramm alatt pedig 35 agancsos került terítékre, valamint további 4 trófea várja még a hivatalos bírálati eredményt. A 10 év feletti bikák száma 17, mely figyelemre méltó, azonban tájegységi szinten halaszthatatlanul fontos a helyes korszerkezet mielőbbi beállítása a minőségromlás tudatos megakadályozása érdekében. Az érmesarány eddig 34 százalék, annak ellenére is, hogy talán az utóbbi évekhez képest némileg gyengébb eredményt hozott a gímszarvas vadászat főidénye.

A vadásztársaság szakmai irányítója, Csizek Róbert is megköszönte minden résztvevő fáradtságos munkáját, kiemelve Nagy Balázs és Szabó Zsombor hivatásos szakszemélyzet kitartó lelkesedését és minőségi tevékenységét. Beszédében ismertette a vadásztársaság gazdálkodásának szakmai irányelveit, melyet betartva és betartatva, reményei szerint további szép eredmények várhatóak majd a jövőben – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot dr. Nagy Péter.