A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Megérkezett lapunk szerkesztőségébe az Erdőlakók a városban című új kiadvány, mely anyag az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Pest megyei területi szervezetének új ismeretterjesztő füzete.

 

Lehotzky Pál, a területi szervezet elnöke lapunknak elmondta, a kezdeményezés elindulása 2018-ra nyúlik vissza. A gödöllői vadgazdálkodási konferencián a ragadozók városi térhódításáról és annak állategészségügyi megítéléséről tartott előadás képanyaga és illusztrációi – melyet Lehotay Zoltán művész készített – elnyerték a nagyközönség, de kiváltképp Fazekas Gergely megyei titkár tetszését is, így született meg az OMVK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szervezete által az első ilyen kiadvány.

Idén Lehotzky Pál és művész barátja, Lehotay Zoltán által a Pest megyei területi szervezet is elkészítette – a megye nagyobb lakossága kapcsán a tömegekhez való jobb elérés érdekében – az új hiánypótló füzetet, az aktualitásokon és a számos konfliktushelyzeten túl ezzel is felhíva a figyelmet a belterületi vad témájának fontosságára.

– A szemléletes ábrák segítségével és a kiegészítő szövegekkel is arra törekedtünk, hogy minden korosztály számára a megfelelő szinten érthető és hasznos, a gyakorlatban felhasználható információkat adjunk át. Valamint ezért is működünk együtt gyakran önkormányzati újságokkal, más platformokkal, illetve a Budakeszi és a Szigethalmi Vadasparkkal is, mert felelősségünket érezzük ilyen tekintetben, és folyamatosan próbáljuk tanítani a – nem csak fiatal – nemzedékek képviselőit.

A kiadványban külön hangsúlyt fektettek a vad városi területen belül tanúsított viselkedésének ismertetésére, továbbá az egyes fajok jellemzőit is bemutatják, könnyed hangvételben, valamint arról is olvashatnak az érdeklődők, mi a helyes teendő a vad városi környezetben való észlelése esetén.

A Pest megyei területi szervezet elnöke vadászújságunknak kiemelte, számos oktató jellegű tervüket szeretnék még megvalósítani a közeljövőben, mint például az „erdei KRESZ-táblák” ötletét, mely kihelyezett ábrák segítségével az erdőben és más természeti területen kívánatos magatartásra szeretnék sarkallni az odalátogatókat.

– Fontos, hogy mindezt ne tiltással, sokkal inkább a tudás átadásával érjük el, így a leendő táblákhoz telefonok által beolvasható kódokat helyezünk, amelyek segítségével az érdeklődők olvasható formában is tájékoztatást kapnak az esetleges szabályokról és azok okairól, valamint a további lehetőségekről. Első partnerünk ebben a Pilisi Parkerdő Zrt. lesz.

Lehotzky Pál zárásként azt hangsúlyozta: a kamarának, a vadászoknak ezt az oktató szerepet igenis fel kell vállalni, és többet meg kell mutatni a szakma hátteréről, hiszen amíg a nagy átlag nem kap magyarázatot bizonyos vadgazdálkodási, vadászati tevékenységekre és kérdésekre, addig az ágazat társadalmi elfogadottsága sem fog javulni.