A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Augusztus 27-én bemutatták a rábaközi őzgazdálkodás eredményeit.

 

A Rábatamási-Hansági Vadásztársaság immáron 12. alkalommal szervezett jó hangulatú trófeamustrát a hosszúdombi vadászházában.

A rendezvény célja az volt, hogy bemutatkozzanak a térség vadásztársaságai és megismertessék az érdeklődőkkel vadászterületük természeti adottságait, az őzgazdálkodással elért eredményeiket. Egyesíteni törekszenek mindazon vadászokat, természetbarátokat és környezetvédőket, akik hajlandók közösen gondolkodni és tenni a vadászati kultúra és etika terjesztéséért, a vad védelméért, a Rábaköz flórájának és faunájának érdekében.

Az eseményen a házigazda vadásztársaságon kívül jelen volt a bősárkányi Vadgazda Vadásztársaság, a bogyoszlói Tölösi Vadásztársaság, a rábapordányi Rábamenti Vadásztáraság, a mosonszentmiklósi Rábca-menti Vadásztársaság, a sobri Sobori Vadásztársaság, a csornai Hanyi Vadásztársaság és a mérgesi Várhelyi Vadásztársaság.

A rendezvényt fél 10-kor Csonka László, a vendéglátó vadásztársaság elnöke nyitotta meg és köszöntötte a megjelenteket. A megnyitó után a jelenlévő vadásztársaságok vadászmesterei, vadőrei tartottak szakmai beszámolót az őzgazdálkodásról, annak eredményeiről és bemutatták vadászterületüket. Összességében elmondható, hogy az idei évben az őznász a nagy szárazság miatt bár korán kezdődött, de nem volt túl intenzív. A július végi, számottevő csapadékkal és némi lehűléssel igen jól felélénkült az üzekedés és a sípra is jól ugrottak az őzbakok. A vadgazdálkodás sikerességét a kiállított 356 őztrófea szemléltette, amely a Rábaközben élő őzállományt átfogóan mutatta be. Több érmes trófeát is kiállítottak, köztük néhány aranyérmest is.

A beszámolók után a csornai Premontrei Apátságból Ignác szerzetestestvér beszélt az Isten által az emberre bízott természet kapcsolatáról. Végül az Úr áldását kérte a jelenlévőkre.

A tartalmas beszámolók után Hidvégi Béla világjáró vadász tartott érdekes előadást a világ számos helyén, nehéz körülmények közt történt, ritka vadfajok elejtéséről. Ezután a nemzetközi szinten elért kitüntetésének, a Conklin Díj történetéről mesélt. Nagy érdeklődéssel és figyelemmel hallgatták végig az előadást a jelenlévők, és sokan dedikáltatták könyveiket a világvadásszal.

A közös ebédet jó hangulatú beszélgetés, a trófeák megszemlélése és értékelése követte.

A délután további részében a szanyi Greznár Zoltán prímás és zenésztársai szórakoztatták a vendégeket.

Cikk kép
Cikk kép