A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Május 10-e a szívférgesség napja Magyarországon, amely kór leginkább a vadászkutyákra veszélyes munkahelyi ártalom.

 

Immár nyolcadik éve hívja fel a kutyások figyelmét a szívférgesség napja arra, hogy különös gondossággal és odafigyeléssel tehetünk a megelőzés vagy az időben való észlelés és gyógyítás érdekében.

A szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett betegség, amelynek a leggyakoribb végleges gazdája a kutya, de előfordulhat macskában, rókában, aranysakálban vagy vadászgörényben is. Valamint az emberre is átterjedhet, de mivel mi nem vagyunk megfelelő gazdatest, így többnyire elhal és semmiképpen nem fejlődik tovább.

A szívféreg egy fonálféreg, amely a szaporodása során apró lárvákat bocsájt a véráramba, így kerülnek a köztigazda szúnyogokba, majd vérszíváskor tudnak a végleges gazdatestbe jutni. Elsősorban nem a szívben, hanem a tüdő nagy ereiben él, a szívbe már csak előrehaladott állapotban jutnak el. Méretük elérheti a 15-30 centimétert, életkoruk 5-7 év.

A szívférgesség sokáig lappangó, tünet nélküli parazitózis, amelyet viszont szűrővizsgálattal ki lehet mutatni. Mikor már jelentkeznek tünetek (köhögés, fáradékonyság, nehezített légzés, lesoványodás, hasvízkór) a betegség előrehaladott állapotban van. Ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, akkor azonnal meg kell kezdeni a terápiát, amely még súlyos állapotban is lehet eredményes, ha viszont negatív, akkor érdemes megkezdeni a megelőzést, amely 28 naponta ismétlődő kezelést jelent. A prevencióhoz két készítmény kombinációját használják, az egyik a szúnyogokat tartja távol a kutyától, a másik a betegség kialakulását előzi meg.