A link vágólapra másolva!
Fotók: Kókai Márton
Fotók: Kókai Márton

A vadászat és a halászat - az emberiség történelmét, fejlődését tekintve - egy tőről fakadó, létfenntartó tevékenység volt. Az élelem beszerzésének módját a történelmi időkben leginkább a földrajzi, élőhelyi sajátosságok határozták meg.

 

A füves puszták és az erdőségek közelében élő ember leginkább vadászott, míg a folyók, nagy kiterjedésű állóvizek partján tartózkodó közösség a halászat által tartotta fent önmagát.

Napjainkban a halászat, mint gazdasági ágazat van jelen, a belőle kialakult horgászat pedig egy nagy tömegeket megmozgató szabadidős, illetve sporttevékenységgé vált.

A vadászatban is változások következtek be, bár az elnevezése egységes maradt. Azonban a vadgazdálkodás és az élményvadászat esetenként mégis eltérő célközönséget szólít meg.

A vadászat és a horgászat összefüggései érdekes képet festenek arról, hogy a kettőt együtt milyen gyakorisággal, és hányan művelik… A FeHoVa-n erről a Nimródnak nyilatkozó látogatók és kiállítók véleménye nagyrészt eltér egymástól.

- A több száz vásárlóm, és a személyes ismerőseim között is csak néhány olyan horgász van, akik aktívan vadásznak is. Róluk is inkább az mondható el, hogy a szabadidejük eltöltését illetően a horgászaton van a hangsúly, de szezonális jelleggel, bizonyos vadászidényeket tekintve, és főként télen, vadásznak is – mondta el lapunknak az egyik kiállító horgász webáruház tulajdonosa, Knitli Sándor.

Más vélemények szerint a horgászó vadászok aránya magas, megközelítőleg 50 százalék körüli. Ott azonban a vadászat dominál fő tevekénységként, a horgászat inkább kikapcsolódó jelleggel, például nyaraláskor, esetenként kifejezetten élelemszerzési céllal (halászlé és sült hal alapanyag) történik.

A két célcsoport egymás iránti megítélése vegyes képet mutat. A nyilatkozó horgászok többsége kifejezetten sporthorgászati élményeket keres, számukra a hal kímélete, visszaengedése evidens és kötelező. Élelemszerzési, gasztronómiai törekvéseik egyáltalán nincsenek, és a legtöbb helyen a horgászati rend ezt nem is teszi lehetővé.

A vadászati tevékenység – amely sajátos jellegéből adódóan a vad elmúlását is eredményezi – számukra általában nem elfogadható.

Ugyanakkor a vadászok, főképpen, ha horgásznak is, nem fogalmaztak meg éles kritikákat a horgászattal kapcsolatban, értik, és elfogadják annak hangsúlyosabb sport jellegét, és lehetőségeik szerint gyakorolják is azt. Azonban a vadászat tekintetében, még ha szabadidős tevékenységként művelik is, nem tartották indokoltnak és határozottan kerülték a „sport” szó használatát.

 

Cikk kép