A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Legújabb lapszámunkban az idei bőgésről, a dámagancsfejlődésről, a dámvadászatról, szakmai kérdésekről, vadkárról, múltról, jelenről, művészetről és még sok másról esik szó.

 

Lapszámunk elején „bikaparádé” formájában adunk ízelítőt az idei év bőgési eredményeiből, több kivételes agancsot is bemutatunk.

Április idusán nyugdíjba vonult Jung Jenő körcsönyepusztai fővadász, aki utolsó, negyvenedik bőgési idényét tölti a vadászterületén. Ennek kapcsán hivatásos vadász kollégája és barátja, Agyaki Gábor írt méltatást októberi lapszámunkban.

Hogy hogyan változott az elmúlt évtizedekben a dámok agancsalakulása a NEFAG Zrt.-nél, és milyen szempontokat tartanak szem előtt a minőségjavítás érdekében, arról Szigeti Edit beszélgetett Pap Norberttel, az állami erdőgazdaság pusztavacsi erdészetének kerületvezető vadászával.

Borsodi László marcaltői vadász, hűséges „Gyulaj-rajongóként” már egy évtizede jár vissza rendszeresen a Tamási Erdészet területére. Október lévén változatos dámvadászati tevékenységéről, élményeiről kérdeztük.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunkban eddig négy szakember fejtette ki véleményét. Októberi lapszámunkban Tesch Tamás vadgazdamérnök olvasónk hozzászólását olvashatják. Szerkesztőségünk továbbra sem foglal állást a vitafórumon elhangzó vélemények kapcsán, viszont várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Kovács Márk kollégánk Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatának tizedik részében a hónap vadföldnövénye a fehér somkóró, emellett továbbra is ír a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, valamint a hónap tippjéről is, ami ezúttal a nagyvadfajok táplálékigényéről szól.

Folytatjuk másik cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe. A legújabb részből megtudhatják, miért volt az idei főidénykezdet az elmúlt húsz év egyik legnehezebbje a Sellyei Pagony Vadásztársaság szakemberei szerint.

Pechtol Jánost, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) ügyvezető elnökét augusztus 20. alkalmából a magyar érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, így októberi lapszámunk portréja az ő életét és munkásságát tárgyalja.

A hónap interjúját Ujváry Tamással, a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével készítettük.

3 kérdés 3 válasz címmel indítunk egyfajta „miniinterjú-sorozatot”, mindig az adott hónap aktualitásaival kapcsolatban. Aki októberben válaszol: Tóth Csaba, lapunk munkatársa, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának vezetője, a Magyar Természeti Vadászati Örökségért Érdemkereszt egyik idei kitüntetettje.

Éltető hagyományaink sorozatunk 28. részében azt a témát járja körül Békés Sándor, lapunk főmunkatársa, hogy mi a hála, mit is jelent hálásnak lenni.

Sokan hallhattak már a Weigl Vadászbolt legújabb nagydobásáról (volt már nekik pár), a lőmozival is bíró létesítményről, hiszen legutóbb az idei FeHoVa-n mutattak be látványos videót a komplexumról. De mégis miként lép dimenziót a főváros Nógrádi utcájából egy vadászbolt Budakeszi határában? Erre a kérdésre is választ kaphatnak októberi cikkünkből.

Simonyi Ottóval, lapunk főmunkatársával és lövészeti szakértőjével régóta terveztük, hogy egy lőtéri tesztelés közben beszélgetünk a puskalámpák vadászati használatáról, tulajdonságaikról és a buktatókról, amikre érdemes figyelni. Tapasztalatainkat legújabb lapszámunkban olvashatják.

Használtat vagy újat? Örök kérdés a vadászpuskák kapcsán, amelyre most Kecskés Róbert kollégánk, gyakorlott vadászboltos és vadászpuskaműves ad választ olvasóink számára.

Októberi lapszámunkban megismerkedhetnek a TETRAO Elanus keresőtávcsővel.

A hónapban dr. Buzgó Józseffel, a Magyar Véreb Egylet elnökével beszélgetett kollégánk, Agyaki Gábor, többek között arról, hogy „nyakunkon” az újabb Véreb Krónika.

Az elmúlt 25-30 évben a vadászati tevékenységből befolyó bevételek adójogi megítélése körül nagyon sok kérdés merült fel. Egy közülük az Áfa, amely napjainkban is aktuális téma. Molnár Balázs közgazdászt, vadgazdálkodási szakmérnököt kértük meg, hogy adjon választ a legfontosabbak kérdésekre.

A kertek aljától a Kárpátokig címmel dr. Horváth Béláról írt megemlékezést kollégánk, Békés Sándor.

Dr. Kőhalmy Tamás egyetemi tanár 20 éve, szeptember 10-én adta vissza lelkét a teremtőnek. E kerek évforduló kapcsán lapunk főmunkatársa, dr. Jánoska Ferenc igyekezett feleleveníteni a professzor úr alakját, bemutatni szerepét sokak mérnökké és szakemberré válásában.

A Vadászati Kulturális Egyesület égisze alatt megalakult Diana Vadászhölgy Klub idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az elmúlt két évtized eseményeiről, sikereiről és eredményeiről Bán Beatrixszal, a klub mindenkori elnökével beszélgettünk.

Idei irodalmi pályázatunkban – melyben interjút kellett készíteni Széchenyi Zsigmonddal –, a beküldött pályaművek közül Parti Zsolt írása bizonyult a legjobbnak, amelyet októberi lapunkban, változtatás nélkül közlünk.

Irodalmi rovatunkban Pintér Norbert, Nádszélben című írását Pócz Dániel grafikái „keltik életre”.

Kollégánk megkérdezte – a videósok számára kialakított közösségi platformon – az „AI Jesus”-t (aki egy mesterséges intelligencia a megváltó képében, és 0–24-ben válaszolja meg a felhasználók mindenféle kérdéseit), hogy mit mond a Szentírás a vadászatról, és, hogy szükség van-e a vadászatra. A mesterséges intelligencia válaszát októberi lapunkban közöljük.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény hortobágyi szakaszán jár, „libázni”.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében Komáromi Dezső meséli el 2015. évi, kamcsatkai, oroszországi jávorszarvasának elejtését.

Kitekintő címmel lapunk végén – a szokott módon – röviden összefoglaljuk az elmúlt időszak nemzetközi történéseit, híreit.

Hogy hogyan jelent, jelenik meg a vadászat a szecessziós művészetben, arról Kőhalmy Tamás e havi cikkéből tudhatnak meg többet.

Augusztus végén Zala vármegyében találkoztak a vadászok, vadgazdák és érdeklődők a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara Zala vármegyei Területi Szervezete által rendezett közös szakmai esemény, a Nimród Fórum alkalmából.

Lapunk végén Vadászbazár név alatt böngészhetnek az apróhirdetések között, amit jövő hónapra ingyenesen feladhat, akár Ön is!

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele a dámszarvas ragu gombákkal, medvehagymás dödöllével.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki szeptemberben Poszpis Péter, a Gyulaj Zrt. Tamási Erdészetének kerületvezető vadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!