A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idei FeHoVa-n, a Nimród Vadászújság standján (HUNGEXPO, A pavilon, 207/A stand), ismételten kollégáink dedikálják könyveiket. Közülük most Pintér Norbertet, lapunk állandó szerzőjét és a Kutyaélet című könyvét ajánljuk figyelmükbe.

 

Pintér Norbert első könyve 2011-ben jelent meg, amit az elmúlt 11 évben még négy követett, így az idei FeHoVa-n immár az ötödik könyvét dedikálja. Erre a kötetére is jellemző a közös tematikus szál, amely összetartja a történeteket, amelyekből 11 keverék kutya életét ismerheti meg az olvasó, akik egy alomból származnak. Az anyjuk egy tenyésztő által gondosan kiválasztott szuka volt, amire a kennel vérvonalát akarta alapozni a gazda, de a szomszéd vadőr más fajtájú kan kutyája nem vett tudomást a tervéről. A tizenegy eltérő kutyasors jól példázza, hogy milyen sokoldalú és színes az ember és kutya kapcsolata, a kutya mennyi mindent tud nyújtani az ember számára, milyen sokféle szerepet tölthet be a családban. Az egyik a betegség miatt távol lévő édesanya szeretetét helyettesíti a gyermek számára, a másik az idős házaspár támaszát jelenti és persze van, amelyik egy vadász társa lesz. Lényeg, hogy a történetek egy-egy lehetséges életútját, sorsát mutatják be az egy alomból kikerülő kutyáknak.

Pintér Norbert vadászíró, akinek bár vadászott az édesapja, és neki is volt gyerekkori vadászélménye, de a motivációját a vadászatra és az írásra nem innen eredezteti. Utóbbit elsősorban és egyértelműen Fekete István és Molnár Gábor írásainak olvasásához köti, előbbit pedig már felnőttként szerette meg.

És bár részben Fekete István hatására kezdett olvasni, majd írni, a saját műveiben mégis nagyon figyel arra, hogy az állatszereplőit nem ruházza fel emberi adottságokkal. Úgy fogalmaz, hogy az ő állatszereplői nem beszélnek, hanem a cselekedeteikkel mondják el, amit akarnak. Ő pedig íróként a tolmács szerepét látja el állat és ember között, a történeteivel segít az olvasóknak megérteni az állatok viselkedését és szándékait.

A Kutyaélet történeteiben benne vannak a 3 éve elpusztult kutyájával megélt évek tapasztalatai, azok a pillanatok vannak megírva bennük, amelyeket ők életek át együtt. Mindezt természetesen más környezetbe helyezve, más névvel és szereplőkkel jelenítette meg.

Pintér Norbert a Kutyaélet című könyvét a FeHoVa idején, a Nimród Vadászújság standján (HUNGEXPO, A pavilon, 207/A stand), február 11-én, szombaton dedikálja az érdeklődők számára.