A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Sokszor megesik, hogy a veszélyeztetett állatfajok egyedszámának csökkenésével egyszerűen a „vadászokat” (mint gyűjtőnév), vádolja a laikus véleménynyilvánítás.

 

Kifelejtve – hogy csak egy példát hozzunk – az emberiség rohamos terjeszkedése nyomán világszerte fellépő élettérszűkülést, mint az egyik fő okot. Vagy a korlátok nélküli orrvadászatot, amit legtöbben összemosnak a tervszerű trófeavadászattal.

A vadászemberek, azonban pontosan tisztában vannak a mértéktelen orvvadászat károkozásával, amit ők is elítélnek. Ilyen elítélendő cselekedetre példa a következő friss hír is:

„Mozambik: 30 év börtönbüntetést kapott egy orvvadász, miután bűnösnek találták 42 oroszlán, 20 elefánt és 4 orrszarvú elejtésében!” – olvashatjuk a „Roar Wildlife News” facebook oldalán.

„Harminc év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön Chabane Assuba mozambiki orvvadászt, veszélyeztetett állatok elleni bűncselekmények elkövetéséért” – jelentette a mozambiki rádió.

„Az állatok testrészeit 2022 decemberében találták meg az ország fővárosában, Maputoban, ahol azokat ázsiai állampolgároknak szándékozott eladni a vádlott” – idézte a jelentés a maputói városi bíróság ítéletét.

„Ezt követően házkutatást tartottak a vádlott lakhelyén, ahol több mint 600 kg különböző fajból származó állati produktumot foglaltak le” – fogalmazta meg a jelentésben Evandra Uamusse bíró. „Ezek a vádlott házában talált védett fajok testrészeinek felelnek meg, köztük 14 oroszlánkoponya, 128 oroszlánfarok, 88 oroszlánköröm, 57 kg oroszláncsont három zacskóban elosztva, 55 darab elefántagyar, 74 elefántcsont, és 24 oroszlán állkapocs” – mondta Uamusse az ítélet elhangzásakor.

A Maputói Városi Bíróság bírói testülete pénzmosás, különböző fajok testrészeinek illegális birtoklása és veszélyeztetett állatok leölése bűntette miatt, pénzbírságot is kiszabott Assubára.