A link vágólapra másolva!
Fotó: Kókai Márton
Fotó: Kókai Márton

A FeHoVa 2022 megnyitója alkalmából együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (International Council for Game and Wildlife Conservation − CIC) és az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. (OJV).

 

A megállapodást Fejes László, az OJV alapítója és ügyvezetője, valamint Philipp Harmer, a CIC elnöke és Marghescu Tamás, a CIC vezérigazgatója írta alá ünnepélyes keretek között.

A jótékonysági vadászat 2013-ban indult Fejér megyéből, majd 2019-ben vált országossá, így 2021-ben harmadszor rendezték meg mind a 19 megyében, ahol 34 vadászatra jogosult területén zajlottak a vadászatok. Az országos szintű rendezvényeken 37 millió, 35 millió és legutóbb 42,3 millió forint adományt gyűjtöttek a kórházak gyermekosztályai számára. A kezdetektől számolva, összesen 127 millió forintot osztottak szét. 2020-ban már nem csak Magyarországon, hanem Szlovákiában, Szerbiában, Romániában, majd 2021-ben Ukrajnában is voltak partnereik.

A ceremónián jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki az OJV védnöki testületének tagja.

Marghescu Tamás arról beszélt, hogy céljuk a vadászat bemutatása a társadalom számára, amely cél eléréséhez jól lehet közelíteni a jótékonysági vadászatokon keresztül. A hitelesség miatt nagyon fontos, hogy az adományok begyűjtése és szétosztása átlátható, ellenőrizhető módon történik. Egyúttal kijelentette, hogy a CIC rendelkezésre áll ahhoz, hogy a világ minden országában, a nemzeti delegációin keresztül, meghonosítsa a programot. Beszámolt a saját élményéről is, amikor 2021-ben részt vett az Országos Jótékonysági Vadászat központi, Fejér megyei rendezvényén. Azt mondta, hogy vadászati eseményen még nem látott ekkora médiaérdeklődést, ami szerinte annak köszönhető, hogy ez a kezdeményezés egyedülálló és példa nélküli.

Fejes László előzményként említi, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmával gróf Károlyi Józseffel együttműködési megállapodást kötöttek arról, hogy az Országos Jótékonysági Vadászat nagykövete lesz. Ezt a lépést mérföldkőnek tartja a nemzetközi szintérre lépés érdekében, mert Károlyi József gróf ismertsége és népszerűsége sok leendő partner számára garancia. Nem véletlen az sem, hogy ezt a megállapodást a világkiállítás CIC-standjánál írták alá Marghescu Tamás jelenlétében, akivel ezután kezdődött az a tárgyalássorozat, amelynek eredménye a mai ceremónia. Fejes László fontosnak tartotta, hogy a CIC vezérigazgatója ne csak a száraz elméletekről értesüljön, hanem személyesen is élje át a jótékonysági vadászatok élményét, ezért meghívta a tavaly december 27-én tartott eseményre. Szerinte más hallani róla, és más átélni, amikor 200 vadász és hajtó összejön, hogy közösen vadásszanak. Ma már ilyesmire nincs példa. Úgy véli, hogy ez a különleges élmény és az intenzív médiaérdeklődés meggyőzte a CIC vezérigazgatóját az együttműködésük hasznosságáról. Fejes László abban látja a program erejét, hogy az összefogás, a jótékonyság, a segíteni akarás és a vadászszenvedély össze van kötve. A résztvevők számára felemelő érzés, a külvilágnak pedig példa arra, hogy ilyen módon is lehet segíteni a beteg gyerekeken. Mivel erre eddig nem volt példa, így a program nemzetközi színtérre való kilépésével hungarikumként viszi Magyarország jó hírét a világban. Szerinte nem kell különösebben indokolni, hogy miért a FeHoVa lett kiválasztva a megállapodás aláírására, hiszen nincs még egy hasonló rendezvény Magyarországon, amelyen ilyen széles körben vannak jelen vadászok és vadászati vezetők.