A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az „Egy a Természettel” gondolatiságának, és az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás közvetített értékeinek népszerűsítése az eseménysorozat lezárulta után is aktívan folytatódik.

A szervezők a több éven át zajló rendezvény egészét tekintve is nagy hangsúlyt fektettek a természetvédelem témakörére, amely törekvésükben az Agrárminisztérium, valamint a nemzeti park igazgatóságok is kiemelt szerepet vállaltak.

Utóbbiak a világkiállítás során többféle képpen képviselték azokat a Természetvédelmi Világszövetség által is fontosnak tartott magyar területeket, amelyek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára. A világkiállítás tehát ezt a feladatot is kiemelt célként vállalta fel. Ennek szellemében jelent meg Osváth Sarolta és Darabos György impozáns, egyben hiánypótló albuma, a Nemzeti Parkok Nagykönyve, amely több mint 400 oldalon kalauzolja el az olvasót a természetvédelmi területek ezerarcú világába.

Mindemellett a nemzeti park igazgatóságok a központi kiállítás 20 napja során kiemelt módon mutatkozhattak be a nagyközönségnek a HUNGEXPO D pavilonjában, a Hal-Víz-Ember csarnokban, ahol elsősorban a felügyeletük alatt álló vizes élőhelyek természeti értékeire hívták fel a figyelmet. Standjaikon akváriumok és terráriumok is láthatóak voltak, amelyekben természetszerűen berendezett élőhelyeken védett halfajok mellett, hazánk kétéltűinek és hüllőinek élő gyűjteménye is megtekinthető volt.

Hazák 10 nemzeti park igazgatósága által kezelt területeit a világkiállításon filmek segítségével is bemutatták a szervezők. A Filmdzsungel Stúdió stábja nemzeti parkjaink titkos pillanatairól készített egy 10+1 részes sorozatot. Az első tíz epizód egy-egy nemzeti park igazgatóság területére kalauzolja el a nézőt, így minden rész az adott igazgatóság imázsfilmjeként is használható. A magyar természetfilmekben még ritkán látott jelenetek alkalmassá teszik ezeket a filmeket televíziós bemutatásra is; olyan széleskörűen járják körbe a védett élőhelyeket és az ott élő fajokat, amivel eddig kevés hazai természetfilm büszkélkedhet. A sorozat utolsó része látványos ízelítőt ad a legfontosabb témákról, fajokról és élőhelyekről, egy-egy kiragadott látványosságról, mely vagy emblematikus jellemzője egy-egy nemzeti parknak, vagy éppen ritka különlegességnek számít. Mindemellett a nemzetipark-őrök munkájáról „Akcióban a természet őrzői” címmel készült film.

A világkiállítás jegyében közösen megkezdett társadalmasító munka folytatásaként, március 8-án Kovács Zoltán kormánybiztos és Rácz András környezetügyért felelős államtitkár adták át a nemzeti park igazgatóságok képviselői számára a nemzeti parkokról készült filmeket és könyvet, amelyek felhasználásával az igazgatóságok hatékonyan tudják a továbbiakban is népszerűsíteni fontos természetvédelmi és edukációs munkájukat.

Cikk kép