A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A dámbika idény végéhez közeledve Fehér Sándor, a NEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese foglalta össze az eddigi tapasztalatokat

 

Cikk kép


„Az idei főidényről elmondható, hogy a nyári aszály több szempontból is érezhető nyomot hagy majd, egyfelől a barcogás lefolyását megváltoztatta a korábbi években általánosnak mondható forgatókönyvhöz képest. A kezdés időpontja megfelelt ugyan a korábbiaknak, de a tradicionális barcogóhelyek nagyjából 10 nappal később teltek meg, mint azt eddig tapasztaltuk. Másfelől általánosságban kisebb trófeaparaméterek jellemzőek ebben az évben és így a tömegek is elmaradnak, viszont érdekes, hogy a testtömegek tekintetében ezt nem tapasztaltuk” - kezdte beszámolóját a vezérigazgató-helyettes.

 

 

 

Cikk kép

 

 

„Ilyen peremfeltételek mellett is összeségében jól alakul az idény a statisztikai jellemzők tekintetében. 95 lapátos bika már terítékre került jó koreloszlással. Szakmailag érdekes és feltehetőleg az aszályos évvel összefüggő jelenség, hogy a középkorú bikák agancsai visszarakásra utaló jeleket mutatnak. Az átlag trófeatömeg és az érmesek aránya érezhetően elmarad az előző évitől, mégis az eredményesség és a vadászélmények miatt elégedett vendégek hallgatták a Hallali kürtszignált. Az elejtők 80 százaléka külföldről érkezett, és elégedettségüket növelte, hogy több érdekes, különleges agancsfejlődésű bika került terítékre – a vadgazda megnyugvására – nem az agancstő betegsége okán, inkább mechanikai sérülések következtében” – folytatta a részletekkel Fehér Sándor.

Cikk kép

„Akadtak azért kapitális trófeák is mind a tömegek, mind a pontszámok alapján. A legnagyobb lapátos még bírálatra vár, de az előzetes mérések alapján 5 kilogrammot elérő, vagy akár meghaladó eredményre számítunk. Pontszámban idén is lesz 205-210 CIC pont körüli bírálatunk, ami kiemelkedő bikát jelent. A barcogás még tart és jelenleg is vadásznak az előjegyzett vendégek, így biztosra vehető, hogy érdemes lesz a november 8-án megrendezésre kerülő trófeamustrát személyesen is meglátogatnia a szakma érdeklődő közönségének. Tekintettel a mustra térségi összefogásban történő megrendezésére, sok, még számunkra is ismeretlen formát láthatunk majd” – adott hangot várakozásának a NEFAG Zrt. helyettes vezetője.

Cikk kép