A link vágólapra másolva!

Itt a nyár, s ezzel együtt a vadkárbecslés, vadkárelhárítás témaköre kerül fókuszba meglévő és újabb sorozataink mellett.

 

Az egyik fő probléma világszerte a mezőgazdasági termelés gátlása, ami Magyarországon a vadgazdálkodási rendszer egyik sarkalatos pontja. A jelenség amellett, hogy évről-évre számottevő anyagi terhet jelent a vadászatra jogosultak számára, sok esetben komoly konfliktusokat is okoz. Ennek okán júniusi lapszámunkban a mezőgazdasági vadkárbecslési módszerek vizsgálatáról ír részletesen dr. Kovács Imre tájegységi fővadász.

A tavaszi vetések idején indul be igazán a vadkár elleni védekezés. Ilyenkor olyanok is nyitnak, akik máskor nem vesznek igénybe külső segítséget. Kollégánk körbejárta a témát: az idei vadászévben milyen lehetőségeket kínálnak a vadászatra jogosultak az érdeklődők számára.

Júniusi lapszámunk elején Nyúl András arra a kérdésre fejtegeti a választ: meddig korosbítsuk a szarvasbikákat?  A számok tükrében fejti ki véleményét a szarvasgazdálkodásról.

A hónap vitaindító rovatában a gímszarvas létszámáról a Vadgazdálkodási Főosztály álláspontját olvashatják. A témával kapcsolatban várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatunk hatodik részében a hónap vadföldnövénye a fehér here, emellett írunk a vadföldön aktuálisan elvégzendő teendőkről, és a hónap tippjéről is.

Folytatjuk cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe, ezúttal kiváltképp a vadföldművelésbe.

A hónap interjúját Robert C. Castellel, az izraeli természetvédelmi hatóság biztonsági igazgatójával készítettük.

Vitathatatlan, hogy az aranysakál témája a jövőben is élénk párbeszédet fog kiváltani, nekünk, vadászoknak azon kell elgondolkozni, hogy érdemes-e felülni egy cukiságfaktorral hajtott „szimpátiakampány” szerűségre. Van-e ennek bármiféle haszna? Júniusi lapszámunk egyik publicisztikája erre a kérdésre keresi a választ.

Vadászkutyás rovatunkban egy interjút olvashatnak Stein Krisztiánnal, a Gyulaj Zrt. Hőgyészi Erdészetének vezetőjével, a 2021. évi Nemzetközi Vizsla Főverseny győztesével.

Éltető hagyományaink sorozatunk 24. részében az apák és fiúk közti kapcsolatról értekezik Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

Kulcslyukazó lövedékek címmel Kecskés Róbert kollégánk tesztelte a vadkárelhárító vadászat kalibereit, akadály segítségével.

A vadászathoz és vadgazdálkodáshoz kapcsolódó emlékhelyeket bemutató rovatunk következő témája egy vadászösvényből lett túraútvonal, a Spartacus.

Milyen a vadászat, túl a kilencvenedik életéven? Hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz, júniusi lapszámunkban portrét készítettünk Beödök Bertalanról, hazánk legidősebb, érvényes vadászjeggyel rendelkező vadászáról.

Március 31-én „Edmond-Blanc trófea” díj átadó ünnepséget tartottak a Somogy vármegyei Gyótapusztán. A  díjat a nemzetközi szervezet még 1983-ban ítélte oda, az 1981-ben, a vadásztársaság területén terítékre hozott, és később a Nemzetközi Trófeabíráló Bírálóbizottság által világelsővé nyilvánított pusztakovácsi bika okán. Az érem azonban az elmúlt négy évtized során elveszett…

Gyorgyevics Tamás Széchenyi-kutató, lapunk főmunkatársa a Széchenyi 125 emlékév kapcsán június havi cikkében Széchenyi Zsigmond írói titkát próbálja felderíteni, a gyermekkori levelektől a tudatos irodalmi szófordulatokig.

Irodalmi rovatunkban Pintér Norbert, Az utolsó malac című írását Pócz Dániel grafikái „keltik éltre”.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában, ezúttal a tizenkét ösvény vértesi szakaszán jár.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében dr. Dobrossy Barnabás meséli el 2015. évi, olaszországi zergéjének elejtését.

Kitekintő címmel lapunk végén új rovatot indítottunk a múlt hónapban, melyben ezentúl röviden összefoglaljuk az elmúlt hónap nemzetközi történéseit, híreit is.

Áprilisban a megszokottól eltérően nem a hónap utolsó, hanem utolsóelőtti csütörtökén rendezte meg az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád vármegyei Területi Szervezete és a Nimród Vadászújság a Nimród Fórum szakmai rendezvénysorozat következő állomását Balassagyarmaton.

Évről évre arra bíztatjuk olvasóinkat, hogy lapunk közösségi felületein is osszák meg vadászélményeiket. Lapzártánkig több mint félszáz bakról adhattunk hírt, a lehető legtöbb bakot pedig júniusi lapunk végén is bemutatjuk.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunkban – a nyár kezdetével, a vadásznapok idényének beköszöntével – mi más is lehetne e havi ételünk, mint a pörkölt, pörkölt és még egy kis pörkölt…

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki júniusban Kasper Áron, a Pusztaszernél gazdálkodó Hétvezér Vadásztársaság ifjú hivatásos vadásza.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!

 

Cikk kép