A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Magyarországon még sokaknak nem evidens, hogy a mudi nem csak terelő-, hanem vadászkutyaként is kiválóan megállja a helyét

 

A Nimród Vadászújság internetes oldalán jelent meg egy cikk Szigeti Edit tollából „A vaddisznóhajtás egy szükséges rossz…” címmel, amelyben Galamb Gáborral, a Kaszó Zrt. vezérigazgatójával beszélget a téli hajtásokról. Ezen cikkhez szólt hozzá Simoncsics Csömöry László, a Szeles Vadűző Mudi Kennel tulajdonosa, belinkelve egy fotót, amelyen mudi kutyáival egy terelés terítékénél láthatóak.

Megkerestük a kutyák gazdáját, hogy beszélgessünk a mudikkal kapcsolatos vadászati tapasztalatairól. Mint elmondta, munkája miatt rendszeresen vesz részt társas és egyéni vadászatokon, télidőben leginkább hajtásokon és tereléseken. A mudi kipróbálásának ötlete egy ismerősétől, Sas Ferenctől jött, aki tartott ilyen fajta kutyákat, és hivatásos vadászként eredményesen használta őket a galgamácsai vadaskertben. Az ő tapasztalatai keltették fel a figyelmét a mudi iránt, ezért tőle hozott el egy szukát néhány éve, amely szépen dolgozott, de sajnos egy mérgezés miatt kiesett a munkából, így hozott még egy kutyát tőle. Mára két felnőtt és három kölyök mudi alkotja a csapatot.

Feladatuk van bőven, a vadászatok mellett vadkárral érintett erdei és mezőgazdasági területek áthajtását is elvégzik. Mint elmondja, egyéni vadászatot vagy 2-3 puskával végzett riglizéseket is nagyszerűen kiszolgál akár egyetlen kutya is, ügyesen felkutatja és megmozgatja a disznót, lövéshez juttatva a vadászt. Elmegy a sebzett vad után is, és magabiztosan visszatalál nagy távolságokból. Nagyon jó a tájékozódó képessége. Hivatásos vadásznak kiváló munkatársa a mudi – foglalta össze a tapasztalatait László.

A mudi előnyeként említi, hogy nagyon fürge és óvatos, így sokkal kevesebb sérül meg, mint más kutyák esetében. Szerinte ez azért lehet, mert nem elkapni, hanem terelni akarja a vadat, nem ugrik neki, mindig tart egy biztonságos távolságot, viszont ösztönösen dolgozik a megmozdításán, a kontroll megszerzésén. Elmeséli, hogy legutóbb egy erdőfelújítás bekerített területére, a sűrűbe beköltözött három nagy vaddisznó, amelyeket sehogy nem sikerült onnan kimozdítani. Mások többszöri próbálkozása után felment egy kutyával, ami fél óra alatt kihajtotta őket a területről. Mint elmondja, egyedül is szeret a kutyájával vadászni.

A mudi, mint magyar kutyafajta szemszögéből megemlíti, hogy a vadászati használata megmentheti, mint munkakutyát, mert a terelőkutyaként már egyre kevesebb lehetősége van. Előnyeként sorolja fel, hogy kifejezetten igénytelen és nem betegeskedő fajta.

Cikk kép
Cikk kép