A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Négy alkotó ember, négy műfaj – mégis látható egység…

A vadászszenvedély antropológiai örökségünk, ember voltunk egyik meghatározó eleme, így nem is szorul sem védelemre, sem magyarázatra. Az már annál inkább, ha valaki megtagadja ezt az ősi örökséget. A gondolatmenet Semjén Zsolttól származik, s egyben értelmezi is a különleges kötet címét.

A Nimród Könyvek első kötetének négy alkotója: Semjén Zsolt, aki esszéiben, értekezésiben a vadászat filozófiáját mutatja be, tudatosan nagyon röviden és esszenciálisan, Bayer Zsolt, aki vallomásos vadász novelláit adja közre, mindezt pedig Vásáros Zsolt különleges installációi és Szőke Gábor Miklós elementáris szobrai illusztrálják. Lehet, helyesebb lett volna öt alkotóról beszélnünk, hiszen az előszót jegyző Farkas István piarista atya gyönyörű teológiai távlatot ad e munkának.

Bayer Zsolt a szellemi, erkölcsi örökség irányából közelít a témához:

 A hazai vadászirodalomnak elképesztő hagyományai vannak! Van hova visszanyúlni, van kire felnézni… Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Fekete István… soha életemben nem lettem volna vadász, ha nincsenek ők… Mivel lennék elégedett? Talán annyi, ha huszonöt év múlva ez a kötetecske oda tudna kerülni ezeknek a nagy elődöknek a könyvei közé, s ha valaki beleolvas egy-egy novellámba, s azt mondja: … „ez majdnem olyan jó, mint egy Fekete István…”, akkor már nem volt hiábavaló…

Bayer Zsolt a FeHoVa szombati napján dedikálja a kötetet a Nimród standján.