A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ez az intelem az idény elején megfontolandó, még az olyan kedvező élőhelyeken is, mint a Dél-Alföld, de a bizakodás sem ördögtől való dolog, pláne, ha van alapja.

 

A Békés vármegyei Bartha Agrár Kft. 5 %-os erdősültségű, 4955 hektáros, apróvadas jellegű vadászterületének egyetlen nagyvadja az őz. Bartha Attila, a társaság vadgazdálkodási ágazatvezetője az elmúlt évek tapasztalatai mellett az őzbak idény első három hetének történéseiről is beszélt a Nimród Vadászújságnak.

Idén 90 tarvad mellett 46 bakot terveznek elejteni, közülük 10 egyed az öreg, 15–20 példány a középkorú, a többi pedig a fiatal korosztályból kerül ki. A társaság területén idáig 9 agancsos esett, melyek trófeatömege 300–400 gramm közötti, a bakok mindegyike középkorú, illetve öreg. Kiemelkedő bakot még nem ejtettek el, egyrészt, mert Bartha Attila szakmailag azt tartja indokoltnak, hogy lehetőség szerint az erős bakok maradjanak meg az üzekedésre, másrészt az erős egyedeket rendszerint egy visszajáró német vendégük hozza terítékre, ő pedig július végén–augusztus elején érkezik.

A 2017-ben alakult társaság mára kialakult vendégkörrel rendelkezik, több visszajáró belföldi és külföldi csoportot fogadnak, utóbbiak főleg német, lengyel és orosz vadászok. A vendégek jellemzően a 400 gramm feletti agancstömeggel rendelkező, illetve a rendellenes bakokat keresik, de sokan vannak köztük, akik a vadászat élményéért érkeznek, így az „örökös közepes” bakok értékesítése sem okoz gondot. A vendégek igényeit az eredményesség és a célszerűség szem előtt tartása mellett igyekeznek kielégíteni, legyen szó akár cserkelésről vagy lesvadászatról.

Az átlagos trófeatömeg 350 gramm körül szokott alakulni, az érmesarány volt, hogy elérte a 25 %-ot is, de alapvetően 10 és 20 % között van, a társaság rekordját pedig egy – 2020-ban terítékre került – 580 gramm agancstömegű bak tartja. Az idényben ez idáig egyetlen sebzés volt, (a lövés hátracsúszott), ám ezt követően a vad sikeresen terítékre került Bogyó, a 8 éves foxterrier és vezetője, Bartha Attila segítségével.

Az ágazatvezető eddigi tapasztatalati alapján pozitívan csalódott, mert az agancsok fajsúlyosabbaknak bizonyultak, mint az előző esztendőkben. Annak ellenére ugyanis, hogy az őzállományuk nagyon jó minőségű, az utóbbi aszályos évek nyoma sajnos rányomta bélyegét a bakok agancsfelrakására, ezért kimagasló, jó korban lévő agancsos egyelőre még nem került a szemük elé, ám az idei fajsúlyok mellett bizakodásra ad okot az is, hogy a fiatalok közt több ígéretes egyed is van.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép