A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Egyre több a farkasfalka az Alpokban, számuk gyorsan, jelenleg évente több mint 25 százalékkal nő ‒ számolt be hétfőn a Gruppe Wolf Schweiz (GWS) nevű egyesület, amely az emberek és az őshonos nagyragadozók békés együttélésének lehetőségeit vizsgálja.

A farkasok élőhelye az Alpokban várhatóan öt év alatt kimerülhet, az egyesület szerint „a farkaspopuláció ezután szabályozza magát, és nem növekszik tovább”.

Becslések szerint 2021‒ben már több mint 250 farkascsalád élt az alpesi régióban, számuk idén több mint 300‒ra növekedhet. A szövetség feltételezése szerint a terület összesen mintegy 800 falkát láthat el.

Az egyesület ennek kapcsán felhívta a figyelmet a haszonállatok következetes védelmének fontosságára. Múlt héten St. Gallen kantonban, a Berntől délkeletre fekvő Brändlisbergben egy egyéves tehenet farkasok pusztítottak el, ez volt az első ilyen eset. A gazdák egyesületei többször kértek elejtési engedélyt, egyelőre eredménytelenül.

Az Alpokban a farkasfalkák két felnőtt egyedből és utódaikból állnak, általában akár tízen is lehetnek. Egy‒egy család élőhelye 200‒300 négyzetkilométerre terjedhet ki. Az első farkast 1993‒ban észlelték a Alpok délnyugati részén, francia‒olasz területen, Svájcban pedig 1995‒ben bukkantak fel ismét farkasok, 2012 óta pedig már falkákban élnek.

Az Alpok németországi területén egyelőre nincs nyoma farkasfalkáknak, sem a GWS‒szövetség, sem a Farkasok Szövetségi Dokumentációs és Tanácsadó Központja nem jegyzett fel észleléseket.