A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Mozgalmasan indult a gímbika idény a Zalaegerszegi Nimród Vadásztársaságnál. Az 5348 hektáron gazdálkodó, 35 százalékos erdősültséggel rendelkező társaság elnöke, Paál Tibor foglalta össze az első napok történéseit.

 

„A szeptemberi bőgésben vendégvadászokkal 35 bikát kívánunk elejtetni, ebből 17 egyed közép‒, illetve 4 példány öregkorú, a többi pedig a fiatal korosztályba tartozik. A tavalyi év az átlagos trófeatömeg vonatkozásában gyenge volt, a terítékre került gímbikák 7,4 kilogrammos átlagos trófeatömeget produkáltak, annak ellenére, hogy esett 11,80 kilogramm tömegű is. Gyengék voltak tehát tavaly a fajsúlyok és egyelőre most még lutri, hogy idén mi lesz, de bizakodásra ad okot, hogy az agancsfelrakás időszakában nálunk szerencsére volt megfelelő mennyiségű csapadék, ezért azt gondolom, hogy a vártnak megfelelő lesz a bikák agancsa.

A Naturhun Kft. által szervezett osztrák vendégeink szeptember elsején érkeztek és negyedikéig tartózkodtak nálunk, időközben hozzájuk becsatlakozott további két vendég, ketten tíz kilogrammig ejtenének bikát, a többiek pedig hat‒kilenc kilogrammig. Vendégkörünk főként osztrák és német, de van egy hat fős francia csoportunk is, akik most már kilencedik éve járnak vissza.

Általánosságban elmondhatom, hogy nálunk szeptember 8. és 10. körül kezd beindulni a bőgés, így egyelőre még nem álltak be az agancsosok a tradicionális bőgőhelyekre, noha augusztus 31‒én már láttam bikát 24 tarvaddal. A napokban tapasztalt lehűlés kedvezően hat a bőgésre.

30 hektár vadföldet művelünk, abból hét hektáron takarmánykukoricát termelünk, illetve három olyan kukoricatáblánk is van, amit bőgésre tartunk fenn. Alacsony édescirkot vetettünk, illetve augusztus utolsó hetétől almával is etetünk, mert kedvező áron volt lehetőségünk hulló almát vásárolni, így közel egy tonnát vittünk ki a területre, hogy ezzel is elősegítsük a bőgést. Az idényben összesen 48 bikát tervezünk elejteni”.

A fotókon már az idén terítékre hozott bikák láthatóak (a szerk.)

Fotók: Kovács Gábor
Fotók: Kovács Gábor
Cikk kép