A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Idén 17. alkalommal rendezték meg a vadászat és az érett bor ünnepét az ódon hangulatú Sümegen.

 

A nagy népszerűségnek örvendő rendezvény fő célja a borkultúra és a vadászati hagyományok ápolása.

A háromnapos esemény ‒ melynek fővédnökei dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter, Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém megyei Területi Szervezetének elnöke, valamint Egly Márk, a Balaton‒felvidéki Borvidék alelnöke ‒, több helyszínen zajlott és amellett, hogy számos színes programot kínált az érdeklődőknek, a szakmai találkozásokra is lehetőséget biztosított.

Az Országos Agarász Egyesület (OAE) szervezésében Szent Euszták tiszteletére vadászmisét celebrált Nagy József főesperes‒kanonok, majd köszöntőt mondott Keresztes János, az OAE közelmúltban leköszönt elnöke, valamint dr. Nádor László, az Országos Magyar Vadászkamara Zala megyei Területi Szervezetének elnöke, ezt követően pedig sor került a zászlószalagok ünnepélyes felkötésére is. Immáron hagyomány, hogy az agarászok zászlajára olyan szervezetek helyezik el szalagjaikat, melyek egyetértenek az egyesület célkitűzéseivel és ily módon is támogatásukat fejezik ki. Idén a Nimród Vadászújság is csatlakozott a pártolók népes táborához és a lap szalagját Bors Richárd főszerkesztő‒helyettes kötötte fel a lobogóra.

A programsorozat részeként a Ramassetter Látogatóközpontban ‒ „Színek, hangok, illatok” ‒ címmel nyílt természetfotó kiállítása lapunk munkatársának, Szigeti Editnek. A tárlatot ‒ mely egy hónapig látogatható ‒, prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem (jelenleg Soproni Egyetem) volt rektora ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe. A Kisfaludy Emlékházban egyebek mellett megnyílt Vollein Ferenc „Színek az égből” című kiállítása, valamint borkóstoló és borászati szakmai előadások zajlottak.

Míg az Uzsai Erdészeti Lőtéren Jakab napi koronglövő versenyt tartottak, addig a Palotakertben vadpörköltfőző verseny zajlott, melyre idén 15 nevezés érkezett. A zsűri tagjai ‒ prof. dr. Faragó Sándor, dr. Nádor László és Remete József ‒ a Sümegi Kinizsi Vadásztársaság főztjét találták a legízletesebbnek, az eredményhirdetésre a nagyszínpadon ‒ dr. Navracsics Tibor és Végh László, Sümeg város polgármesterének köszöntőbeszédét követően ‒ került sor, a díjakat a zsűri elnöke, Faragó Sándor adta át.

A látványos történelmi felvonuláson túl ‒ melyen a vadászok (solymászok, agarászok) és a borászok mellett számos civil szervezet is képviseltette magát ‒, koncertek, folklór gála, hagyományőrző íjász bemutató, valamint hamisítatlan vásári forgatag várta a látogatókat, de a legkisebbek sem maradtak program nélkül, nekik zenés gyermekműsorokkal, ugrálóvárral, valamint történeti játszóparkkal kedveskedtek a szervezők.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép