Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Természetvédelem

 • Uráli baglyot figyeltek meg a Tisza partján
  A hazánkban ritkán előforduló bagolyfaj egyede a Nagykörű Tóalja elnevezésű területen, a Tisza hullámterén tűnt fel.
 • Környezetvédelmi program indul a Kis-Balatonon
  A Kis-Balatonon és Somogy megye északnyugati részén élőhelyvédelmi és helyreállítási program indult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park projektjének jóvoltából. A program 425 millió forint uniós és belföldi támogatásból valósul meg, a tervek szerint 2019 szeptember végére.
 • Önkéntes erdeifülesbagoly-számlálás az országban
  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az egész országra kiterjedő erdeifülesbagoly- felmérést hirdet a lakosság bevonásával, amelyen bárki részt vehet. Az egyesület a különböző nevelő és oktatási intézmények mellett családok, baráti társaságok, valamint egyéni megfigyelők közreműködésére is számít. Az országos bagolyszinkron január 19-én indul.
 • Bivalycsordát hajtottak át a Kiskunsági Nemzeti Park területén
  Mintegy 120 állatból álló bivalycsordát hajtottak át a Kelemen-széki vizes területeken, Fülöpszállás közelében. Az állatokat a téli szállásukra, a fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepre hajtották át ideiglenesen.
 • A „színes” egerészölyv
  Magyarország leggyakoribb ragadozó madara az egerészölyv. Tollazatának azonban meglepően sokféle változata ismert, olyan színezetek is, melyek még a sokat látott madarászokat is meglephetik.
 • Az orosz rénszarvasok megmentéséért küzd a Természetvédelmi Világalap (WWF)
  Az oroszországi Tajmir-félszigeten vadorzás fenyegeti a vadon élő rénszarvasok egyik legnagyobb utolsó populációját – jelentette ki a WWF Németország. A szervezet gyűjtést indított a súlyosan veszélyeztetett rénszarvasok megmentéséért.
 • Megkezdődött az énekesmadár-etetés
  A hideg és a fagy uralmának beköszöntével kezdetét veszi a 128. országos énekesmadár-etetési időszak, amely már több mint száz éve, egész pontosan 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát az állatetetésbe.
 • Hópárducot elejtő vadászt záratnának börtönbe
  Egy fotó borzolta fel a kedélyeket az interneten. A felháborodást keltő kép egy vadászt ábrázol, amint az elejtett hópárduccal a nyakában pózol. Egy állatvédő szervezet azt szeretné elérni, hogy a képen látható vadászt állítsák bíróság elé, és küldjék börtönbe, ezért aláírásgyűjtésbe kezdett.
 • Nagyragadozók Magyarországon
  Október 21-22- én a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága Nagyragadozók Magyarországon – I. Országos Szakmai Nap címmel szervezett ismeretterjesztő rendezvényt a fokozottan védett nagyragadozó fajokról. A szakmai nap azért is volt érdekes, mert eddig meglehetősen kevés olyan nyilvános szakmai fórum volt, melyen a nagyragadozó fajokkal kapcsolatos konfliktushelyzeteket az állattartók, vadgazdálkodók és természetvédelmi szakemberek megvitathatták volna.
 • Felélénkült a Kis-Sárrét a madarak jöttétől
  Jelentősen megélénkült a Körös-Maros Nemzeti Park kis-sárréti területén a madárvonulás.

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem